Vi är nu bara några dagar bort från lanseringen av Windows 8 som kommer tillsammans med en mängd intressanta datorer. Vissa butiker har redan börjat lista datorer och hos Komplett hittar vi tre stycken intressanta modeller, varav två med pekskärm.

Windows 8 markerar enligt många slutet för den traditionella persondatorn och medan vi inte är redo att gå så långt som att säga det riktigt än, kommer det bli en stor förändring. Det nya Metro-gränssnittet som inte längre heter Metro, är väldigt tydligt designat för pekskärmar i första rummet. För att tillgodose det här behovet kommer en stor mängd konverterbara lösningar men även traditionella bärbar med pekskärm. Nu har de första modellerna börjat listas i svensk butik och förutom gamla modeller med nytt operativsystem hittar vi tre nykomlingar, varav två med pekskärm.

Acer Aspire S7-391 – Ultrabooken personifierad?

Först ut har vi Acer Aspire S7-391, en dator som ska vara utvecklad i samarbete med Intel för att främja deras ultrabook och Microsoft för att vara en bra referens för Windows 8. Datorn har en 13,3-tumsskärm med IPS-panel och upplösningen 1 920 x 1 080 med pekstöd. Aspire S7-391 ska väga 1,3 kilogram och mäta endast 12,1 millimeter i profil. Skärmen går att vrida tillbaka hela 180 grader och vilken typ av användningsområden det kommer möjliggöra, lämnar vi till våra läsare att klura ut på egen hand. Baksidan av skärmen kommer även med ett lager Gorilla Glas som ska skydda datorn mot repor som annars kan uppstå om dess yta är i aluminium.

Acer trots den tunna profilen lyckats få in en Core i5-3317U med två kärnor på 1,7 gigahertz, turboläget 2,6 gigahertz och flertrådstekniken Hyper-threading. RAM-minnet som är fastlött ligger dock på endast fyra gigabyte vilket lämnar oss med dålig eftersmak, speciellt när det inte går att byta ut. Slutligen kommer datorn med en SSD-enhet på 128 gigabyte, men det kommer även finnas en modell med 256 gigabytes SSD. Vi har nu ytterligare en tidigare okänd detalj vilket är batteriet, som ligger på endast 35 watttimmar vilket inte bådar gott för dess batteritid. Men vi dömer inte ut datorn innan den fått gå igenom vår genomgående testsvit i testlabbet.

Aspire S7 är Acers flaggskepp som ska ta företaget från att vara ett varumärke som förknippas med budget till premium. Vad som både ser ut och känns premium får en prislapp därefter på saftiga 12 995 kronor. Notera att det är baskonfigurationen och den dyrare modellen med Core i7-3517U och 256 gigabytes SSD finns listad på prisjakt.se för 15 995 kronor.

Samsung 540U3C – Något gammalt med inslag av pekskärm

Vi har tidigare testat Samsung 530U3B och dess vidareutveckling Samsung 535U3C. Samsung 540U3C följer i samma fotspår och ser inte ut att komma med några stora skillnader rent estetiskt. Det är fortfarande en dator byggd i komposit av relativt hög kvalité och skärmen har upplösningen 1 366 x 768 med deras Superbright-teknik som ger den en ljusstyrka på cirka 300 nits. Nyheten är just pekstöd på skärmen och den här modellen kan mycket väl bli den billigaste ultrabooken med detta inledningsvis.

Samsung_540U3CÄven denna dator kommer med den vanliga Core i5-3317U-processorn med två kärnor på 1,7 gigahertz, turboläge på 2,6 gigahertz och flertrådstekniken Hyper-threading. Datorn kommer med totalt sex gigabyte RAM-minne varav fyra är fastlött – så det finns plats för expansion. Sett till lagringen består det av en hårddisk på 500 gigabyte och en SSD-cache på 24 gigabyte, men för den som vill ha endast SSD är det enkelt att byta ut i efterhand för slutanvändaren. Batteriet ska ligga på hela 52 wattimmar vilket är något högre än vad vi är vana att se i ultrabooks med 13,3-tumsskärm och det är 7 wattimmar mer än dess tidigare nämnda föregångare.

Datorn har dock gått upp i vikt på grund av batteriet men även pekskärmen. Profilmåttet har gått från 18 till 20 millimeter och den specificeras till att väga 1,69 kilogram vilket kan jämföras mot 1,47 kilogram i Samsung 535U3C. Det klassas dock fortfarande som en ultrabook då den kategorin får mäta upp till 20 millimeter om den har en 13,3-tums pekskärm eller mindre. Priset för denna dator ligger på 9 495 kronor hos Komplett men vi hittar den även hos Elgiganten för 8 495 kronor.

Asus U500VZ – Konkurrent till Macbook Pro

Asus U500VZ är inofficiellt en dator företaget hoppas ska kunna konkurrera mot Apples Macbook Pro med 15-tumsskärm utan Retina. Datorn kostar 15 995 kronor vilket kan jämföras mot 17 795 kronor för den billigaste modellen Macbook Pro med 15-tumsskärm. Asus U500VZ får dessutom en 1 920 x 1 080-pixel skärm med IPS-panel vilket kan jämföras mot 1 440 x 900 för Macbook Pro 15-tum i dess basutförande. Värt att påpeka kommer datorn utan pekskärm till skillnad från de andra två datorerna i artikeln.

Datorn kommer utrustad med en fyrkärnig Core i7-3612QM med fyra kärnor på 2,1 gigahertz, turboläge på 3,1 gigahertz och flertrådstekniken Hyper-threading med ett TDP-värde på låga 35 watt. Grafikkortet består av en Geforce GT 650M med 2 gigabyte GDDR5-minne som bör vara fullt kapabel att driva de flesta spelen med hyfsade inställningar i skärmens standardupplösning. Datorn kommer med totalt åtta gigabyte RAM-minne varav fyra gigabyte är fastlött på moderkortet. Vidare till lagring utrustas U500VZ med en 128 gigabytes SSD via mSATA-gränssnittet och det ska finnas en ledig 2,5-tumsplats för antingen en mekanisk hårddisk eller ytterligare en SSD, enligt uppgifter till NordicHardware.

Datorns mått lägger sig på 380 x 254 x 19,7 millimeter och väger 2,16 kilogram – vilket är väldigt lite med tanke på vad man får med datorn. Sett till anslutningar hittar vi tre USB 3.0, en 3,5-millimeter, en Mini VGA, en HDMI, en Ethernet och slutligen en SD-minneskortsläsare.

NordicHardware har sedan tidigare haft planer på att testa både Acer Aspire S7 och Asus U500VZ framöver. Men det är inte omöjligt att även Samsung 540U3C kommer få göra en kort visit i testlabbet.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
flopper
11 Årtal sedan

Nya TV serier använder touch med olika skärmar tex Ncis:la, five-0.
ser snyggt ut då.

J-Man
J-Man
11 Årtal sedan

ASUS kommer också ut med en Zenbook med pekskärm senare i år (hört från säker källa).

Marquzz
Marquzz
11 Årtal sedan

Vad skönt att Asus släpper en dator utan pekskärm. Vem kommer sitta och peta på skärmen på en vanlig laptop? Jag kan berätta vem; ingen, that’s who!

Känns så meningslöst att pröjsa extra för att får pekskärm på en laptop.