Asus hade flera intressanta produkter att visa upp med Windows 8 på deras evenemang i London och mot sentimmarna hittade deras Transformer Book ut i pressrummet. Vi tog oss en närmare titt på datorn, eller rättare sagt surfplattan med Core i-processor.

Transformer Book såg för första gången dagens ljus på IFA-mässan, men då var det ett väldigt tidigt ingenjörsexemplar som inte representerade det som skulle finnas ute i butik. När NordicHardware var iväg för att träffa Asus i London fick vi chansen att klämma och känna på hela deras produktutbud som ska har lanserats nu i samband med Windows 8 och vi fick även ett smakprov på saker som komma skall. Det kanske mest intressanta var deras hemlighetsfulla Transformer Book med en 13,3-tumsskärm, Core i3-processor, SSD och mekanisk hårddisk.

Asus_Transformer_Book1 Asus_Transformer_Book2
Asus_Transformer_Book3 Asus_Transformer_Book4
Asus_Transformer_Book5

Transformer Book följer samma koncept som tidigare Transformers med en surfplatta och en dockningsstation i form av ett tangentbord med extra batteri. Inbyggt i själva dockningsstationen finns också extra lagringsutrymme med en mekanisk hårddisk som ska ligga på antingen 320 eller 500 gigabyte. Själva surfplattan får däremot klara sig på en SSD-enhet som väntas finnas i storlekarna 128 och 256 gigabyte, det pratades även om en billigare modell med en SSD på endast 64 gigabyte. Det sistnämnda låter väldigt lite men glöm inte att även ”tangentbordet” har sin hårddisk.

Asus_Transformer_Book6

Tangentbordet känns bra att skriva på och påminner mycket om deras tidigare ultrabooks i Zenbook-serien. Slaglängden är god och så även återkopplingen, bakgrundsbelysningen är i vanlig ordning någonting som uppskattas. Men vi måste anmärka på dess storlek, vi anser att Asus definitivt skulle kunna fått plats med ett större tangentbord. Vidare till pekplattan känns den familjär då ytan påminner om det i deras Zenbooks. Vi hann tyvärr inte göra en djupare analys av dess gester på grund av den begränsade tid vid fick med Transformer Book.

Asus_Transformer_Book7 Asus_Transformer_Book8
Asus_Transformer_Book9

Anslutningsmöjligheterna är goda när vi räknar in både surfplatta och dockningsstation. Vi hittar två USB 3.0, en ethernet, en 3,5-millimets ljud-in/ut, en SD-kortläsare, en Micro HDMI, en Mini Displayport, en SD-kortläsare och även en MicroSD-kortläsare som sitter på surfplattan. Vi hittar på dess högra sida en ny kontakt för laddning, vilket är den första indikationen på att Asus börjar röra sig bort från den klassiska ”nålstickan” som lätt kan brytas av av misstag.

Asus_Transformer_Book10
Asus_Transformer_Book11
Asus_Transformer_Book12

Tar vi oss en närmare titt på dockningsstationen följer fästet samma minimalistiska design som företagets senaste Vivotabs. För att få loss surfplattan får man trycka på en liten slider-knapp så att den lossnar. Vi fann lite problem med att koppla tillbaka surfplattan då den inte alltid fick bra kontakt med dockningsstationen – men vi vill tydligt anmärka på att det här är ett tidigt ingenjörsexemplar, så vi bör kunna räkna med att Asus löst det här problemet när Transformer Book väl lanserats.

Asus_Transformer_Book13 Asus_Transformer_Book14

Tar vi en närmare titt på själva surfplattan blev vi faktiskt förvånade. Vi hann inte använda den särskilt mycket men trots sitt mått på 13,3-tum sitter den bra i handen och väger bara 920 gram. Nu är 920 gram visserligen mycket för en surfplatta och är kanske ingenting man håller i en hand längre stunder, men för en surfplatta i den här storleken och specifikationerna i åtanke är det lite imponerande. Vi saknar något exakt profilmått på surfplattan men den känns i alla fall tunn. Tillsammans med dockningsstationen mäter enheten upp till 23 millimeter i profil med en vikt på totalt 1,9 kilogram. Skärmen kommer med en 1 920 x 1 080-pixel upplösning, IPS-panel och självfallet även pekstöd.

Transformer Book har även fått sin design ändrad något sedan den visades upp på IFA. Då fanns små ventilationshål i dess övre högre hörn, men nu finns det mer utrymme för de interna komponenterna att andas. Surfplattan ska utrustas med antingen en Core i3-, Core i5- eller Core i7-processor beroende på pris, men i skrivande stund har inte ens Asus några spikade specifikationer för Transformer Book.

Vi fick i alla fall bekräftat att det kommer vara en 17 watts processor och inte en av de omryktade modellerna på 10 watt Intel väntas släppa i början på nästa år. Processorn kommer få totalt fyra gigabyte RAM-minne och någon modell med åtta gigabyte verkar inte vara planerad. Vi avrundar specifikationerna med att surfplattan får 802.11 b/g/n Wifi och Bluetooth 4.0. Stöd för 3G eller 4G/LTE verkar inte vara aktuellt i skrivande stund men det kan komma att ändras framöver.

Asus_Transformer_Book15

Det är ännu oklart vilken batteritid vi kan vänta oss ur Transformer Book och det var spridda skurar när Asus representanter spekulerade kring det. Men med tanke på att själva surfplattan får ett batteri med kapacitet på 38 wattimmar och dockningsstationen på 23 wattimmar (totalt 61 wattimmar), bör vi kunna vänta oss batteritid utöver det vanliga för andra bärbara datorer och ultrabooks.

Vi fick inte chansen att bilda oss en riktigt uppfattning om Transformer Book men vi är inledningsvis positiva. Sist av allt har vi priset och vi fick endast höra att det blir i klass med deras andra flaggskeppsprodukter, så 13 000 kronor för en instegsmodell låter inte helt osannolikt. Surfplattan kommer dessutom inte säljas separat så dockningsstationen ingår i priset.

Det här är vår första titt på Transformer Book. Vi vill ännu en gång påpeka att det här är ett ingenjörsexemplar, därför kan specifikationerna och vårt intryck ändras i samband med riktiga produktionsexemplar när enheten lanseras i början på nästa år. Design och utseende ska dock vara helt spikat. Asus kommer eventuellt att släppa ytterligare två Transformer Books på 11,6- och 14-tum men det är ännu ingenting som är spikat till 100 procent. Det är utan tvivel intressant med riktigt PC-komponenter i en surfplatta, men frågan är om vi inte behöver Intels nästa generation processorer Haswell för att en sådan skapelse ska skina på riktigt?


Relaterade artiklar:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonAndreas Gmcnaldo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mikael
Medlem
Mikael

Vill ha, fast med Trinity.

Andreas G
Medlem

Jag tycker Jacob kunde tagit lite mer bilder på den 😉