Dell har nu visat upp sin första datormodell som använder sig av Googles operativsystem Chrome OS. Till skillnad från många Chromebooks som är tänkta att vara enkla datorer för hemmaanvändnig så riktas Dells 11-tumsmodell mot skolor och utbildning.

Även om Chromebooks fortfarande inte är en majoritet bland sålda bärbara datorer så hoppar fler tillverkare på tåget och erbjuder modeller med Googles operativsystem. När Dell nu ger sig in i leken så är det inte hemmaanvändaren man tar sikte på, utan snarare studenten.

Chromebook 11 bygger kring en Intel Celeron 2955U, med 2 till 4 gigabyte internminne och 16 gigabyte flashlagring. Komponenterna driver en skärm med upplösningen 1 366 x 769 pixlar och Dell utlovar en batteritid på 10 timmar. Anslutningar finns i form av wifi, bluetooth 4.0, två USB-portar och en HDMI-utgång.

dell_chromebook_2

Med sitt enkla gränssnitt och sin långa batteritid kan Chromebooks mycket väl vara ett vinnande alternativ för utbildning, även om tekniska studenter kan tänkas vilja ha kraftfullare komponenter eller ett operativsystem med större möjligheter för programmering eller simuleringar. Men för enkelt skrivarbete, beräkningar och internetanvändande kan det vara en väldigt attraktiv plattform med rätt prislapp.

Det finns ännu ingen information om priset för datorn, men med andra Chromebooks som riktlinje bör vi kunna räkna med mindre än 4 000 kronor. Dell meddelar även att de kommer lansera fler Chromebook-modeller inom kort, avsedda för små och medelstora företag.


Relaterade nyheter

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid