ASUS ser ut att bli den första datortillverkaren att släppa en bärbar dator med högupplöst skärmpanel och när nu de första testerna av den nya datorfamiljen börjar dyka upp är det med nästan idel goda vitsord. ASUS UX21A kommer med flera viktiga förbättringar och vad verkar en underbar skärm.

ASUS UX21A är en av minstingarna i ASUS nya Zenbook Prime-serie och med en 11,6 tums skärm är det närmast kittlande att se en panel med en upplösning på hela 1 920 x 1 080 pixlar. Hjärtat i nya Zenbook Prime-familjen är Intels strömsnåla Ivy Bridge-processorer med nya 22nm-teknik, kraftfullare grafikdel och ett specificerat TDP-värde på 17 watt. Att ASUS väljer att presentera sin nya Zenbook-familj innan media ens får prata detaljer om Intels ännu ej lanserade processorer ger oss också en indikation om att moderkortsjätten vill vara på banan innan bland andra Apple fyller på med sina nya MacBook-modeller.

Det har under dagen publicerats ett mindre antal tester av ASUS UX21A där vi bland annat sett tekniksajten Anandtech och teknikbloggen Engadget lägga upp sina första omdömen kring den nya datorn. Snabbt summerat verkar man vara helt överrens om att ASUS byggt på styrkorna i första generationens Zenbook-familj och skapat vad som kan vara den idag optimala ultrabook-upplevelsen, något som inte bara – men till stor del beror på den nya högupplösta skärmpanelen.

zenbookprime2Inte bara upplösningen är bättre i Prime, betraktningsvinklarna har också fått sig ett rejält lyft.

Med en diagonal storlek på 11,6 tum menar Anandtech att upplösningen på 1 920 x 1 080 pixlar nästan kan bli för hög. Helt enkelt då Windows 7 i dagsläget är ganska dålig på att hantera uppskalning av text och grafik vid olika tillfällen. Men det är inte något som kommer störa alla användare och i övriga avseende verkar ASUS valt en alldeles ypperlig skärmpanel för den nya serien.

”The display is truly in a league of its own. Color reproduction, brightness and contrast are all exactly where they need to be. Viewing angles are similarly perfect. While the original Zenbook’s panel was frustrating, the Prime’s display is wonderful to look at. Whether browsing the web or watching movies, it’s just awesome” skriver Anandtech i sitt test.

Förutom den IPS-baserade skärmen verkar ASUS gjort avsevärda förbättringar vad gäller tangentbord, musplatta och även WiFi-kapaciteten. Vilket egentligen omfattar alla de negativa punkter vi kunde rapportera om i vår recension av föregångaren ASUS UX21. Den fysiska designen med en profil på mellan 3-9mm är fortfarande mer eller mindre intakt.

zenbookprime3Tangentbordet är kanske inte lika stilrent men ska vara betydligt bättre att skriva på.

ASUS UX21A kommer även med markant högre CPU och GPU-prestanda än sin föregångare, dubbla USB 3.0-portar och en batteritid som verkar vara lika bra om inte bättre än i sitt Sandy Bridge-baserade syskon. De få negativa punkterna som avhandlas är en något långsammare SSD-enhet från SanDisk, ingen ethernet anslutning samt avsaknaden av Thunderbolt. Men på det stora hela verkar ASUS Zenbook Prime bli en riktig pärla på ultrabook-marknaden.

Vi kommer givetvis att gräva djupare i ASUS Zenbook Prime när vi närmar oss säljstarten i mitten av juni månad, men tills kan ni hitta mer omdömen för nya datorn i testerna nedan.

Källa: Anandtech, Engadget


Relaterade artiklar:

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Anton KarmehedshaglordolleballctrltriDave Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Så ska en ultrabook vara!
Dock lite skeptisk till avsaknaden av ethernet…

Jacob Hugosson
Medlem

Mums! Det här har jag sett fram emot!

Svensken
Medlem
Svensken

Ser jättefin ut! 🙂 Undra var priset kan tänkas hamna för 11.6 tums versionen.

Lillamange
Gäst
Lillamange

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”WIRN”]Så ska en ultrabook vara!Dock lite skeptisk till avsaknaden av ethernet…[/quote]+10Jag älskar egentligen allt jag ser, förutom det där med ethernet.. Jag är ju en sån där människa som alltid glömmer adapters, kablar osv. Så det är liksom bara en fråga om hur ofta, inte om, jag kommer glömma ethernetadaptern när man ska iväg på viktiga uppdrag där WiFi-täckningen suger, vilket den gör på de flesta ställen. 😛 Men gisses vad jag ser fram emot den nya generationen av högupplösta laptops, inte minst när W8 förmår sig att dyka upp :)[/quote] Vi får väl hoppas på en… Läs hela »

Hans
Medlem
Hans

Skulle det inte komma en variant som är lite större och har ett dedikerat grafikkort också?
Dessutom så skulle jag gärna vilja veta om de nya modellerna även kommer i rosa, för de ser ut som väldigt bra maskiner för min tjej.

Jacob Hugosson
Medlem

Det kommer en lite tjockare variant vid namn UX32VD. Denna kommer börja med ett relativt lågt pris på 799 dollar, men kosta 1199 dollar med dedikerat grafikkort. Det är dock inte ett direkt kraftfullt grafikkort, utan ett av de lägre presterande NVIDIA har att erbjuda.

Lägger till länk till nyheten om UX32VD: https://www.nordichardware.se/nyheter/77-notebooks-mobility/45863-ux32-serien-blir-billigare-ultrabooks-fran-asus-far-diskret-grafikkort.html

triDave
Gäst

Hej,

Någon som vet ifall de kommer släppa en Asus Zenbook UX31A med åtta gb ram? En sådan med 128gb SSD och skulle vara grymt.

ctrl
Gäst
ctrl

Synd att det är typ 1tums bezel på den, men skall ha den under uppsikt iaf.

olleball
Gäst
olleball

Verkar mycket trevlig precis som väntat. Det enda jag är lite orolig över är hybrid-disk istället för enbart SSD.

UX21 kändes sjukt mycket snabbare med sin SSD är de konkurrenter som körde hybriddisk. Utrymme i all ära men snabbhet är viktigare för mig 🙂

Micke
Medlem
Micke

Ser bra ut så när som på dem äckligt tjocka skärmkanterna. När ska det sluta tillverkas 11 tummare i 12 tums-chassin osv? Vad är svårigheten i att slänga i en större skärm? Samma argument gäller mobiler.