ASUS visar upp den nya 15,6-tums gaminglaptopen ROG G550JK där den tjocka ”stealth”-designen byts mot en betydligt mer stilren och tunn design och där mattsvarta ytor blandas med borstad metall och röda accenter. ROG-loggan består och trots ett ganska slimmat format kommer datorn med Core i7 och 850M-grafik från Nvidia.

ASUS har tidigare framgångsrikt slagit sig in på marknaden för släpbara spelmaskiner genom sitt märke ROG (Republic Of Gamers) där gaminginspirerad ”stealth”-design och relativt tysgående kylning men också väl tilltagna mått varit kännetecknande. Den nya uppvisade ROG G550JK bryter emellertid mot tidigare design och växlar topprestanda mot en mer slimmad produkt.

ASUS_G550JK_1

En hel del prestanda trots mindre format

Laptopen kommer levereras med Intels fyrkärniga Haswell-processor Core i7-4700HQ. Den till 47 watt TDP specificerade processorn har hyperthreading och kommer med en basklock på 2,4 gigahertz, en maximal boostfrekvens om 3,4 gigahertz samt 6 megabyte L3-cache och stödjer upp till 16 gigabyte 1600-megahertz DDR3-minne.

Nvidia GTX 850M står för grafiken och även om chippet kommer i flera konfigurationer är den vanligaste 640 CUDA-kärnor som kommer med 128-bitars minnesbuss och antingen 2 eller 4 gigabyte DDR3-minne klockat till 2 gigahertz eller GDDR5-minne klockat till 5 gigahertz – i fallet av G550JK sägs det lägre klockade DDR3-minnet användas. Klockfrekvensen på GPU-kärnorna ligger i sin tur på 876 megahertz.

ASUS_G550JK_2

Full HD IPS och 256 gigabyte SSD i toppkonfigurationen

Beroende på prisklass kan laptopen antingen utrustas med en full HD (1920 x 1080) AG IPS- eller en TN-baserad skärm med upplösningen 1366 x 768 pixlar. Lagringen kommer också i flera varianter och varierar mellan en 5200 varvs 2,5 tums disk på 1,5 terabyte upp till en 256 gigabyte stor SSD. Vidare medföljer mjukvara för att överklocka grafikchippet, högtalare från Bang & Olufsen och ett bakgrundsbelyst tangentbord i seriens klasiska röda färg.

Datorn kommer även med 802.11agn eller 802.11bgn Wifi, Bluetooth 4.0, Gigabit Ethernet, tre USB3-portar, CD/DVD och/eller Blu-raybrännare, HD kamera och mini Displayport samt HDMI-uttag. Asus nämner emelletid inget om batteristorlek.

Oklart lanseringsdatum och pris

ASUS har inte gått ut med vare sig lanseringsdatum eller tilltänkt pris men klart är att de mobila spelmaskinerna är en högintressant kategori där ASUS nya maskin talar för en utökad och breddad strategi för att nå en andra målgrupper och konkurrera med exempelvis Razers Blade-serie. De nya och mer strömsnåla kretsarna från marknadens olika aktörer kommer tillåta andra formfaktorer och frågan är om det äldre desingspåket med effektiv, utrymmeskrävande, kylning kommer bestå på sikt eller om även det absoluta prestandasegmentet kommer följa i mellansegmentets spår.

Via: Fudzilla


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid