Apple höjer för varje år ribban vad gäller industridesign på datormarknaden och deras ultratunna MacBook Air-modeller som lanserades tidigare i år har visat sig gå hem väl hos konsumenter. Så pass att man skakat liv i flera stora PC-tillverkare som nu planerar egna ultratunna datorer för att tampas med Apple. Esset i skjortärmen heter Intel Sandy Bridge.

Apple förlitar sig på Intels strömsnåla CULV-plattform (Consumer Ultra Low Voltage) vilken idag ligger grund för de flesta tunna bärbara datorer även på PC-marknaden. Men även om Intel ännu inte släppt någon information om riktigt strömsnåla Sandy Bridge-processorer har nu ASUS, Acer och Lenovo börjat planera för en ny generations ultratunna bärbara datorer där man med 13,3- till 14-tum stora skärmar ska ge sig på jakt efter MacBook Air.

air2
PC-tillverkarnas föredöme MacBook Air mäter 3-17mm i profil

I uppgifterna som publicerats i webbtidningen DigiTimes har datortillverkarna bland annat intresserat sig för Apples inköp och tillverkning av just datorernas skärmar. Apple har lyckats skala av 3-5mm på vanliga LCD-paneler genom att använda sig av en open-cell montering där paneltillverkarna endast spikar cell-delen av LCD-modulen som sedan skickas vidare till en annan tillverkare för implementering av bakbelysning och den slutgiltiga monteringen av panelen. En teknik som alltså minimerar utrymmesspill och med största sannolikhet även kommer att anammas av PC-tillverkare.

Nästa generations ultratunna datorer väntas dyka upp på marknaden under första kvartalet 2011. Ska vi ge oss på en kvalificerad gissning kommer de flesta modeller att nöja sig med Sandy Bridge inbyggda grafikdel för att spara in utrymme och energi, men den stora frågan är trots allt hur nära Apple man kan komma i dess industridesign. Något PC-tillverkare kämpat med under flera år.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
ojda_rmdAnton Karmehedroxerthedead Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
roxerthedead
Medlem
roxerthedead

Borde inte Apple också hoppa över till Sandy Bridge?
Vore grymt med en Air med enbart en Sandy Bridge i, kan man nog få lite acceptabel batteritid 🙂

rmd
Medlem

det är bara dom genuina förlorarna och dom som alltid kommer åka andra klassens produktion som försöker efterlikna eller kopiera andras framgångar.

lenovo har i många år gjort saker som andra kopierat nu på senast. varför inte bli lite kreativ igen och tänka om iställlet 🙂

ojda
Medlem
ojda

Kommer ihåg att MSI visade upp en 14″ skärm i ett 13,3″ chassi på Computex. Ge mig en sådan med en vikt kring kilot och Sandy Bridge. Då klarar jag mig länge.