Acer Stream är en av de nyare smartphone modellerna på marknaden som bland annat huserar en 1 GHz Snapdragon CPU samt en 3,7-tums kapacitiv AMOLED-skärm. Men under Computex visade Acer det kanske mest intressanta, uppspelning av HD-material över HDMI.

Acer känner vi ju alla först och främst som en datortillverkare. Nu har de dock på allvar gett sin i i leken när det gäller så kallade smartphones. Det började med Liquid och nu forstätter det alltså med Stream.

Förutom tidigare nämnda specifiaktioner hittar vi 512 MB SDRAM samt en 512 MB flash ROM i specifikationslistan. Acer Stream kör Énclair 2.1 Android som operativsystem, men med Acers eget grafiska gränssnitt ovanpå. Skärmen har en upplösning på 800 x 480 pixlar och kan bland annat utnyttjas för att spela upp och in video i 720p genom telefonens 5-megapixel kamera. Men HD-möjligheterna slutar inte här.

Det riktigt intressanta med Acer Stream är att den via en HDMI micro utgång kan spela upp högupplöst video på en extern skärm. Vem hade för bara två år sedan tänk att man skulle kunna spela HD-material från sin mobiltelefon till TVn? Den demo som Acer visade upp antydde att materialet man spelade upp var i upplösningen 720p, men enligt företagets taleskvinna insisterade hon på att det var Full HD, alltså 1080p. Man blev i vilket fall imponerad och det hela kändes nästan lite overkligt. En positiv detalj var även att telefonen kommer med DOLBY Mobile certifiering. Tyvärr fanns inte möjlighet att testa om detta gav en bättre ljudupplevelse, eller om det endast handlar om att man har 5.1 stöd via HDMI.

På telefonen plussida kan nämnas att den var väldigt lätt, har god prestanda, som nämnt spelar Full HD och har en mycket trevlig skärm. Som nackdelar måste det dock tas upp att Acers eget pålägg på Android kändes aningen krystat. Det kändes lite som att man arbetat efter tesen att förändra vanilla Android, inte nödvändigtvis förbättra detsamma. Helt enkelt mer för att man ville få en ”egen” känsla än för att de verkligen behövde ändras.

Undertecknad kan dock vara aningen partisk då jag kör HTC Sense till vardags. Rent objektivt så var kvalitetskänslan också något lägre än tex HTC. Batteriet låg på 1400 mAh, vilket precis som CPU och skärm är samma som vi hittar hos Google Nexus One.

Acer Stream spelar upp HD över HDMI

Acers hopp (vilket också är en uttalad strategi) är att lägga sig en bit under de etablerade tillverkarna. Det rycktas om ett pris kring 250 $, vilket nog ska tas med en ganska stor nypa salt innan det bekräftats. Men lanseringen planeras till oktober och förhoppningsvis får telefonen då ett konkurrenskraftigt pris.


2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedniXta- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
niXta-
Medlem
niXta-

Sweet =)
Inte helt fel om man skulle kunna trycka in ett 64gb minneskort och spela upp 1080p genom ett snyggt xbmc inspirerat gränsnitt…
Ännu bättre om man kunde koppla in en extern hdd i usb-anslutningen, vilket ändå är tekniskt möjligt… Mmmmm….