Gigabyte Aorus X7 Pro är en av de första datormodellerna som utrustas med dubbla Geforce GTX 970M grafikkretsar i en SLI-konfiguration och när vi nu ser prestandatester från denna bärbara gamingdator är det minst sagt imponerande resultat. De två mobila grafikkretsarna leverar klart bättre spelprestanda än stationära Geforce GTX 980.

Nvidia lanserade under gårdagen sina första mobila prestandakretsar baserade på Maxwell-arkitekturen. Med Geforce GTX 970M och GTX 980M utlovade man grafikprestanda i klass med stationära datorer där toppmodellen Geforce GTX 980M skulle ge 75-80 procent av grafikprestandan i stationära motsvarigheten Geforce GTX 980. En imponerande utveckling där prestandaskillnaderna mellan toppmodellerna på den mobila och stationära marknaden fortsätter att krympa.

Stationär prestanda i en bärbar dator

Det Nvidia faktiskt inte talade särskilt högt om var vilka möjligheter som fanns i den bärbara formfaktorn när vi kopplade samman två Geforce GTX 970M grafikkort i en SLI-konfiguration. Något bland annat datortillverkaren Gigabyte roat sig med i Aorus X7 Pro. En bärbar gaming dator med idel kraftfulla komponenter som nu hamnat i händerna på kinesiska hårdvarusajten VR-Zone.

VR-Zone passade på att köra sina vanliga stationära prestandatester på Gigabytes dator och resultaten var minst sagt imponerande. Förutom att den mobila Core i7-processorn med sina fyra kärnor på 2,4 gigahertz får svårt att tampas med den stationära datorns åttakärniga monsterprocessor Core i7-5960X på 3,0 gigahertz är GPU-prestandan i den bärbara datorn inget annat än häpnadsväckande.

geforce-gtx-970m-sli

I speltesterna som utförts är det den bärbara Aorus X7 Pro som levererar högst bildfrekvens i närmast alla titlar, allt från Sniper Elite V2 till Batman: Arkham City och Tomb Raider. Prestandavinsterna ligger på allt mellan några fåtal procent till upp mot 20 procent i medelfrekvens. Vi kan se hur vissa titlar som Metro: Last Light och Sleeping dogs blir lite för krävande för den bärara datorn som trots allt hänger med imponerande väl. Inte minst med tanke på att den jämförs med den stationära marknadens i särklass kraftfullaste processor samt kraftfullaste singel-GPU-grafikkort.

Nvidia har verkligen pressat gränserna för vad som är möjligt med en bärbar speldator med den här generationens grafikkretsar, som nu på allvar tycks kunna mäta sig med stationära alternativ. Stationära datorer kommer alltid behålla ett övertag, men att datorer tillräckligt kraftfulla för de flestas spelbehov nu enkelt kan tas med i väskan är verkligen en spännande utveckling.

Källa: VR-Zone via Wccftech


Relaterade artiklar

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Dan Nielsen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dan Nielsen
Gäst
Dan Nielsen

Kommer Gigabyte att lansera Aorus varumärket i Sverige eller vart i EU kan man köpa x7Pro ?

Mvh
Dan N