Kompakta speldatorer är en riktigt het produktkategori, och taiwanesiska MSI har bestämt sig för att få en del av kakan med sin nya spelbarebone Nightblade. MSI har visat upp en kompakt speldator med plats för fullstora grafikkort, ATX-nätaggregat och som kan överklockas med en knapptryckning på frontpanelen.

MSI vill charma gamers med en ny, kompakt barebone anpassad för överklockning och datorspel, tänkt att ta lite plats, vara enkel att uppgradera och lätt att ta med sig till ett LAN. Vi har sett mycket intresse för små moderkort och kompakta chassin för gaming under det senaste året, och genom att erbjuda en skräddarsydd barebone hoppas MSI på att kunna ge det lilla extra.

Resultatet heter MSI Nightblade och bygger kring ett 345,8 x 277,3 x 175,7 millimeter stort chassi för miniITX-moderkort, tillverkat i plast och zinkbehandlat stål. Sidorna pryds av MSI:s draklogotyp som återfinns på både moderkort och grafikkort ur tillverkarens Gaming-serie, och samma logotyp finns även på chassits framsida. Här hittar vi dessutomt två USB 2.0-portar, två USB 3.0-portar, uttag för hörlurar och mikron, startknapp och en ”OC Genie”-knapp.

msi_nightblade_front

Med ett tryck på sistnämnda så startar datorn med överklockade frekvenser på processorn, och ett rött ljus aktiveras i fronten. Ljuset kan även stänga av om man så önskar. Ventilen med lysdioderna fungerar även som ett bärhandtag när datorn transporteras.

Gott om uppgraderingsmöjligheter

Innanför chassit sitter ett mini ITX-moderkort från MSI, nära besläktat med det Z87 Gaming-moderkort i samma formfaktor som säljs som lös komponent. Moderkortet har en LGA 1150-sockel för fjärde generationens Intel Core-processorer ur Haswell-familjen upp till 113 watt. Det finns två DIMM-platser för DDR3-minne upp till 3 000 megahertz och en PCIe X16-plats för grafikkort. Moderkortet har trådlöst nätverk via mPCIe och ett Killer NIC-nätverkskort.

msi_nightblade_internal

Det finns plats för fullstora spelgrafikkort upp till 290 millimeter i längd, och som exempel nämns AMD Radeon R9 290X och Nvidia GTX 780 Ti. Det finns ett 600 watts nätaggregat i ATX-format, Silverstone ST60F-ESG, vilket bör räcka även för riktigt kraftfulla grafikkort och överklockade processorer.

Moderkortet har fem SATA-kontakter och MSI ger en rad olika lösningar för hur lagringen kan fördelas i datorn. Dels skickar de med ett så kallat Super RAID-kort, där två mSATA-enheter kan monteras i en 2,5-tumsplats med en ordinarie SATA-kabel. Från det kortet kan sedan en SATA-kabel löpa vidare för att ansluta ytterligare en SATA-enhet. Chassit har i sin tur plats för två 2,5-tumsenheter (varav en kan fyllas av Super RAID-kortet), en 3,5-tumsenhet samt en slim 5,25-tumsenhet för en optisk läsare av slot-in-typ.

En egendomlig kylningslösning

Kylningen sköts av en bakmonterad 92-millimetersfläkt på upp till 3 000 varv per minut, och ytterligare en valfri fläkt som kan monteras för att ge extra ventilation till grafikkortet. Det finns dammfilter för luftintagen på sidorna och i fronten. Vi får ställa oss initialt tveksamma till valet att sköta all kylning med en relativt liten och snabb fläkt, men som en tillverkare som tidigare lagt mycket vikt på låg ljudnivå så kommer det bli intressant att se om MSI lyckats göra det till en bra lösning.

msi_nightblade_vents

MSI Nightblade ser ut att kunna bli ett riktigt lockande alternativ som en liten speldator, särskilt i och med uppgraderingsmöjligheterna i kombination med den ringa storleken. Priset kommer ligga på 399 euro och uppåt beroende på konfiguration.


Relaterade artiklar

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Decryphe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Hans
Medlem
Hans

Den här burken ser ju faktiskt riktigt trevlig ut.