Small preview image

3Dfx var den grafikkortstillverkare som på allvar startade eran av 3D-grafikkort under 1990-talet men gick tyvärr under i slutet av 2002. Företaget och dess tekniker köptes upp av NVIDIA och bland anant har vi 3Dfx att tacka för den senares multi-GPU teknik SLI (Scan-Line Interleave). De sista korten som 3Dfx lanserade kom i deras 3Dfx Voodoo 5-serie där toppmodellen Voodoo 5 5500 utrustades med två stycken VSA-100 GPU:er och en integrerad SLI-konfiguration.

Grafikkortet lyckades inte hålla 3Dfx vid liv och försvann ganska snabbt från marknaden. Men 3Dfx kommer alltid vara ett aktat namn på grafikkortsmarknaden och det är alltid trevligt att bli påmind om att deras kort faktiskt fortfarande finns ute på marknaden.

Nu har en medlem på det tyska hårdvaruforumet PCGamesHardware publicerat ett inlägg om hur han bytt ut den minst sagt klena originalkylningen på sitt 3Dfx Voodoo 5 5500 AGP till en betydligt kraftigare lösning. Extreme CoolMod kallar Sentionline007 sitt verk och även om det knappast är konsumentklass på verket är det kul att se användare som aktivt nyttjar sina kort fortfarande.


Originalkylningen håller inte riktigt ”2010-klass”

Kylningen har ökat kortets vikt till 1,5 kg och grafikkretsarna håller mer eller mindre rumstemperatur efter slipning och två kraftfulla fläktar på maximal hastighet.

Ett skamligt sätt att förstöra ett unikt originalkort på, eller ett beundransvärt intresse? Vi låter er avgöra.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid