En man från Norrköping i 25-års åldern åtalas nu för att ha spridit flertalet filmer och för att ha startat bittorrent-sidan Swepiracy och krävs på miljonbelopp för 1 film.

Mannen åtalas för att ha spridit ett stort antal filmen illegalt via bittorrent. Åklagaren har valt ut 27 stycken filmer som bevis i rättegången och bland dessa finns bland annat Kommissarie Späck och Till det som är vackert.

Dock är det inte upphovsrättsinnehavarna till alla filmen på sidan som kommit fram och krävt ersättning. Den specifika filmen som står till grund för ersättningen på 20 miljoner kronor är Åsa-Nisse. Och det är då Nordisk Film, ett av fem filmbolag som är målsägande i rättegången, som då anser att det är en rimlig summa för dom att få i ersättning för den illegala spridningen av deras film.

– De tjänar jättemycket pengar, de sprider enorma mängder piratkopior och det här är en av de viktigaste aktörerna. Därför är det viktigt att de här döms till ett kännbart straff. – Henrik Pontén, företrädare för Nordisk Film

Försvaret hävdar dock att summan på 20 miljoner kronor i skadestånd är helt orimlig. Ett av de mest orimliga kraven som man varit med om faktiskt. Försvaret hävdar att den åtalade startade torrentsidan när han var endast 14 år gammal och ser det hela mer som ett pojkstreck än ett grovt brott mot upphovsrättslagen.

Jag tror att det här är det mest oskäliga skadeståndsyrkande jag har varit med om. Att det skulle ha orsakat en skada på 20-25 miljoner kronor för att man har haft en Åsa-Nissefilm på en illegal fildelningssajt är helt orimligt från varje utgångspunkt. – Per E. Samuelson, försvarsadvokat.

Förhandlingarna inleddes den 12:e September och förväntas pågå i cirka tre dagar. Så under dagen den 15:e september bör vi få uppdaterad information.

Tusentals svenska fildelare kan få krav om skadestånd

Rubrik

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Gabriel StåhlcjbAArdvarkIllwillBengt Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Jahapp. Kollade lite snabbt vad skadestånd vid våldtäkt ligger på. Verkar vara runt 150000. Fildening av Åsa-Nisse är alltså enligt dessa lirare 133 ggr allvarligare än en våldtäkt.

Någon som håller med?

Rråland
Gäst
Rråland

Vad är skadeståndet vid mord, det allra värsta en människa kan göra mot en annan?

.

Illwill
Gäst
Illwill

Varenda individ som har röstat på 7-klövern sedan slutet på 90-talet troligen.

Medlem
Wargreymon

Det kostar 19:- att hyra filmen på Plejmo, vilket låter som en vettig förlustjämförelse. Så de menar att Åsa-Nisse laddats hem av minst 1 miljon personer?

pedrosso
Medlem
pedrosso

blir kul då han aldrig kommer kunna betala denna summa och får då skuldsanering , och det får vi skattebetalare stå för ,

Gabriel Ståhl
Medlem
Gabriel Ståhl

Skuldsanering betalar inte skulderna utan man får leva på exsistensminimum i 5 år och betala så mycket man kan sen stryks resten av skulderna. Jag sitter just nu i fodringsärende på en som ansökt om skuldsanering. Det tillkommer en avgift på 2500:- till Kronofogden

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Är nog dax för ett uppror mot upphovsrättsorganisationerna, 20 miljoner för Åsa-Nisse är helt klart skrämselpropaganda.
Är helt klart bättre att helt köra med TOR, om inte annat för att stoppa en nagel i ögat på förespråkare för upphovsrätten…

AArdvark
Gäst
AArdvark

Det blir ju ÄNNU MER skrattretande iochmed att filmen i fråga fram till juli 2011 setts av 256 186 och hade då intänkter på 21 301 944. Dom menar således att dom vill ha in lika mycket som den högst mediokra filmen spelade in under hela biokarriären. Har väldigt svårt att se att denna fildelning resulterade i ett besökartapp på 50%.

Johan
Medlem
Johan

Killen borde f**n få betalt för att han lyckats sprida den skitfilmen