Tidigare i år bad vi om våra läsares åsikter kring upphovsrättsorganisationen Copyswede och den omtalade privatkopieringsavgiften som idag ligger på allt från hårddiskar till spelkonsoler med inbyggd lagring. Nu sammanfattar vi resultaten, som pekar mot en överlag negativ uppfattning om upphovsrättsorganisationen.

Att internetanvändare tenderar att ställa sig kritiska till Copyswede och deras verksamhet kommer knappast som en vidare stor överraskning. För varje ny avgift organisationen har infört på digitalt lagringsutrymme har forum och sociala medier flammat upp i het debatt – är det verkligen okej för en privat organisation som Copyswede att ta ut en privatkopieringsavgift?

Åter värt att påpeka är att privatkopiering inte är samma sak som piratkopiering. Medan sistnämnda är klassat som ett upphovsrättsbrott där material sprids utan tillstånd från upphovsrättägaren, så innebär privatkopiering att du exempelvis kan ge en MP3-fil till en familjemedlem – vilket också är lagligt. Lagen om privatkopiering har diskuterats sedan kassettbandstiden, då privat inspelning av musik från radio var något av en het potatis.

Copyswede

Vi frågade våra läsare om vad ni tyckte, och en klar majoritet på hela 72 procent tycks vara överens om att Copyswede bör skrotas helt och hållet. Men en annan populär åsikt, med 23 procent, är att det är just de påtvingade privatkopieringsavgifterna som bör tas bort, men att andra, bättre sätt att ersätta rättighetsinnehavarna bör tas i bruk. Två procent anser att avgifterna slår fel och är för höga, men kanske inte bör skrotas helt, men lika många anser att avgifterna bör höjas. Minst andel, med en procent, anser att den nuvarande modellen är lagom och bör vara kvar.

Trots den skarpa kritiken som riktats mot Copyswede från både konsumenter och elektronikhandlare så står avgifterna kvar, och hittills har alla rättsliga försök att bestrida dem slutat i förlust. Sony tog nyligen ställning mot Copyswedes avgifter för mobiltelefoner, där Sony till slut fick betala avgiften retroaktivt, dock med ett reducerat belopp.

Fler undersökningar är på väg på Nordichardware framöver, och de kommer både presenteras och sammanfattas snabbare än tidigare. Håll utkik i nyhetsflödet och längst ner på sidan framöver!


Relaterade artiklar

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Björn SvenssonBogeyOldvikingschool_AnKaN_ Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

Privatkopieringen som inkluderas i denna avgift syftar väl även på inspelat material?
TV-boxen spelar in program för att titta senare.. privatkopiering

Björn Svensson
Gäst
Björn Svensson

Det hade varit väldigt intressant att få veta hur stora inkomster de har från avgifterna, hur stor del av dem som betalas ut till de som avgifterna är avsedda för, och vilka de största förmånstagarna är. Först då går det ju att på ett rättvist och uppriktigt sätt avgöra om avgiften i sig kan anses som rättfärdig eller oevi verkligen betalar för mycket. En annan diskussion är ju sättet att göra det på. Det känns ju inte rätt att betala avgift för en spelkonsoll, digitalbox eller mobiltelefon bara för att de har inbyggt minne, däremot är jag inte helt motställd… Läs hela »

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”Björn Svensson”]Det hade varit väldigt intressant att få veta hur stora inkomster de har från avgifterna, hur stor del av dem som betalas ut till de som avgifterna är avsedda för, och vilka de största förmånstagarna är. Först då går det ju att på ett rättvist och uppriktigt sätt avgöra om avgiften i sig kan anses som rättfärdig eller oevi verkligen betalar för mycket. En annan diskussion är ju sättet att göra det på. Det känns ju inte rätt att betala avgift för en spelkonsoll, digitalbox eller mobiltelefon bara för att de har inbyggt minne, däremot är jag inte… Läs hela »

Bogey
Medlem
Bogey

Detta är ett utav de mest flagranta exempel på hur staten manipulerats (lobby grupper) att skapa lagar i syfte att plundra folket. I detta fallet borde det vara mycket enkelt att redovisa exakt hur mycket som kommer in och exakt vart pengarna går. Är tämligen säker på att det en beklämmande läsning som skulle rendera några personer gratis semester på någon utav statens anstalter. Sen är lagen och principen helt felriktad dessutom. De utgår ifrån att folk (alla) piratkopierar. De agerar hälare som beskattar brott, dock är brottet är fortfarande ett brott, dvs det är som att tvångssälja en virtuell… Läs hela »

Björn Svensson
Gäst
Björn Svensson

@Bogey Jag vet inte hur många gånger som det har sagts, men ”privatkopieringsavgiften” har inte ett smack att göra med”piratkopiering”. Så om du kommenterar här bara för att du vill kasta sten rent allmänt och på vem som helst, så är det bättre att hålla tyst.

Om du däremot verkligen sitter inne med matnyttiga inlägg i debatten är du välkommen att vädra dem.

Att det skulle rendera en hel del rabalder om det kom fram hur pengarna används tror jag däremot att vi båda är överens om.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”Björn Svensson”]@Bogey Jag vet inte hur många gånger som det har sagts, men ”privatkopieringsavgiften” har inte ett smack att göra med”piratkopiering”. Så om du kommenterar här bara för att du vill kasta sten rent allmänt och på vem som helst, så är det bättre att hålla tyst. Om du däremot verkligen sitter inne med matnyttiga inlägg i debatten är du välkommen att vädra dem. Att det skulle rendera en hel del rabalder om det kom fram hur pengarna används tror jag däremot att vi båda är överens om.[/quote]Organisationer placerar privat- och piratkopiering till samma kategori. I grunden ska detta… Läs hela »

Bogey
Medlem
Bogey

[quote name=”Björn Svensson”]@Bogey Jag vet inte hur många gånger som det har sagts, men ”privatkopieringsavgiften” har inte ett smack att göra med”piratkopiering”. Så om du kommenterar här bara för att du vill kasta sten rent allmänt och på vem som helst, så är det bättre att hålla tyst. Om du däremot verkligen sitter inne med matnyttiga inlägg i debatten är du välkommen att vädra dem. Att det skulle rendera en hel del rabalder om det kom fram hur pengarna används tror jag däremot att vi båda är överens om.[/quote] Nu är det ju tur att det inte är DU som… Läs hela »

Björn Svensson
Gäst
Björn Svensson

@Bogey @Oldvikingschool Om det nu är så som ni säger, så är ju avgiften olaglig.
Alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats i domstol, eller något liknande, står det ju i Sveriges Grundlag. Så att då en juridisk person som Sony kan förlora ett mål i rätten när de bestrider avgiften måste ju betyda att någon har betalat väldigt bra för att det skall bli så.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”Björn Svensson”]@Bogey @Oldvikingschool Om det nu är så som ni säger, så är ju avgiften olaglig.Alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats i domstol, eller något liknande, står det ju i Sveriges Grundlag. Så att då en juridisk person som Sony kan förlora ett mål i rätten när de bestrider avgiften måste ju betyda att någon har betalat väldigt bra för att det skall bli så.[/quote] Problemet är att dessa gamla rävar har ingen koll på hur den moderna tekniken ska hanteras. Det finns många förslag från den yngre generationen på hur man ska lösa privat- och piratkopieringen som korrekt… Läs hela »

Bogey
Medlem
Bogey

[quote name=”Björn Svensson”]@Bogey @Oldvikingschool Om det nu är så som ni säger, så är ju avgiften olaglig.
Alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats i domstol, eller något liknande, står det ju i Sveriges Grundlag. Så att då en juridisk person som Sony kan förlora ett mål i rätten när de bestrider avgiften måste ju betyda att någon har betalat väldigt bra för att det skall bli så.[/quote]

Fråga:
Privat/Piratkopierar alla som köper en hdisk/dator/spelkonsol/brännbar optisk/ etc?

Beroende på hur du själv besvarar denna fråga, så har du ditt eget svar på din egen fråga.

För de flesta är det rätt uppenbart vad som sker.

Björn Svensson
Gäst
Björn Svensson

[quote name=”Bogey”][quote name=”Björn Svensson”]@Bogey @Oldvikingschool Om det nu är så som ni säger, så är ju avgiften olaglig.Alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats i domstol, eller något liknande, står det ju i Sveriges Grundlag. Så att då en juridisk person som Sony kan förlora ett mål i rätten när de bestrider avgiften måste ju betyda att någon har betalat väldigt bra för att det skall bli så.[/quote] Fråga:Privat/Piratkopierar alla som köper en hdisk/dator/spelkonsol/brännbar optisk/ etc? Beroende på hur du själv besvarar denna fråga, så har du ditt eget svar på din egen fråga. För de flesta är det rätt uppenbart… Läs hela »

Bogey
Medlem
Bogey

[quote name=”Björn Svensson”][quote name=”Bogey”][quote name=”Björn Svensson”]@Bogey @Oldvikingschool Om det nu är så som ni säger, så är ju avgiften olaglig.Alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats i domstol, eller något liknande, står det ju i Sveriges Grundlag. Så att då en juridisk person som Sony kan förlora ett mål i rätten när de bestrider avgiften måste ju betyda att någon har betalat väldigt bra för att det skall bli så.[/quote] Fråga:Privat/Piratkopierar alla som köper en hdisk/dator/spelkonsol/brännbar optisk/ etc? Beroende på hur du själv besvarar denna fråga, så har du ditt eget svar på din egen fråga. För de flesta är det… Läs hela »

Björn Svensson
Gäst
Björn Svensson

Förlåt mig om jag gör dig förvirrad, vad jag syftade på är förmodligen samma sak som du också menar. Jag vill heller inte betala en straffavgift för något som jag inte har gjort. Jag anser självklart också att Copyswede är ett gäng hycklare.Det är liksom det jag har antytt hela tiden. Vad jag däremot inte förstår är att en del personer alltid skall blanda in piratkopiering i diskutionen så fort man pratar om Copyswede.Jag är medveten om att det under Napster’s och Audiogalaxy’s tider hette att alla som är kopplade till internet är en enda stor familj, och därmed också… Läs hela »