Nokia har mer eller mindre erkänt att man lagt sitt företags öde i Microsofts händer med satsningen på mobila operativsystemet Windows Phone 7. Men nu har företaget passat på att presentera två nya telefoner för den öppna MeeGo-plattformen. Nokia N9 som lanserats i Singapore, samt Nokia N950 som riktar sig mer mot utvecklare inom MeeGo-plattformen.

Nokia N9 är den konsumentinriktade modellen och den första smartphonen på marknaden med MeeGo under huven. Ett Linux-baserat operativsystem som är en sammanslagning av Nokias Maemo och Intels Moblin plattformar. Telefonen i sig är en riktigt stilren skapelse som med ett uphöjt glasshölje över sin 3,9-tums AMOLED-skärm ger oss lite nya förhoppningar om att den finska mobiljätten trots allt kan vända på steken om man får rätt mjukvara innanför huven på sina telefoner. Själva skärmen har en upplösning på 480×854 pixlar.

Nokia N9 har inga som helst fysiska knappar på framsidan, men den kapacitiva pekskärmen backas upp av sidomonterade knappar för ström, volym och kamera. Telefonen marknadsförs också med ordet ”swype” som menar att det inte krävs menyer eller knappar utan enkla svep över skärmen kan integrera med telefonens funktionalitet. Själva telefonen är tillverkas i polykarbonatplast och använder sig av en unibody konstruktion. Nokia N9 ska säljas i tre olika färger, svart, magenta och cyanblå.

Nokia_N92

Nokia har försett sin N9-modell med en enkelkärnig TI OMAP 3630 systemprocessor på 1 GHz. Kretsen huserar även en PowerVR SGX 530 GPU samt 1GB LPDDR RAM. Telefonen ska komma med 16GB eller 64GB integrerat lagringsutrymme och som väntat har Nokia även satsat lite extra på telefonens kamerautrustning.

Nokia_N9

 Egenskaper Nokia N9
Mått 116,45 x 61,2 x 7,6 – 12,1 mm
Vikt 135 g
CPU TI OMAP 3630 @ 1 GHz
GPU PowerVR SGX 530
RAM 1 GB LPDDR
Lagring 16GB eller 64GB integrerat
Kamera 8MP Carl Zeiss 16:9 F/2.2 med dubbla LED blixtar och 720P videoinspelning och vidvinkel lins.
Frontkamera för videosamtal med 640×480 pixlars upplösning.
Skärm 3.9″ FWVGA (854×480) AMOLED med Gorillaglas
Batteri 1450 mAh
Kommunikation Bluetooth 4.0
802.11a/b/g/n
NFC
Sensorer Accelerometer, Kompass, Närhetssensor, Ljussensor
Operativsystem MeeGo 1.2 Hartmattan

Nokia N9 ska husera en 8 megapixel kamerasensor som med Carl Zeiss optik och dubbla LED-blixtar bör ge riktigt fina bilder. Bilderna ska tas i 16:9 format och telefonen stödjer även inspelning av 720p video.

Nokia N950 använder sig av en liknande komponentplattform men byter design till en aluminiumkropp med utdragbart QWERTY-tangentbord. Vi hittar även en 4-tums LCD-skärm med 480×854 pixlars upplösning samt ett 1320 mAh batteri. Telefonen är som sagt riktad mot MeeGo utvecklare och väntas dyka upp till försäljning under tredje kvartalet.

”Med Nokia N9 ville vi skapa ett nytt och enklare sätt att använda telefonen på. För att lyckas med detta har vi fokuserat på såväl mjuk- som hårdvara och hur dessa integreras på bästa sätt. Vi återuppfann också hem-knappen genom att ersätta den med ett enkelt svep på skärmen. Den nya användarupplevelsen höjer nivån för hur ny teknik skall kännas”, säger Marko Ahtisaari, Nokias chefsdesigner. “Och detta är bara början. Detaljerna som gör Nokia N9 unik – designen, upplevelsen av en skärm helt utan knappar, och det uttrycksfulla QT-ramverket för utvecklare – kommer att följa med in i Nokias produkter i framtiden” 

MeeGo plattformen har en ganska osäker framtid när nu Nokia lagt nästan allt sitt krut på WP7. Men vi kan inte låta bli att se en hel del godsaker i Nokias nya telefoner. Kanske kan det ge MeeGo en skjuts framåt, men inte minst lova gott inför den första serien av Nokias Windows Phone 7-modeller som bör komma i höst.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
nilsrockAnton KarmehedJacob Hugossonlang-Boris- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

En Nokia som jag kunde tänka mig. Men lägger dom ned så… Men egentligen borde man köpa sin första Nokia bara för att visa hur fel dom har.

mitrix
Medlem
mitrix

Varför lägga allt krut på WP7, MeeGo ser ju rätt så kompetent ut, lägg lite resureser på att utveckla det med!

-Boris-
Medlem
-Boris-

Tyvärr är det apps som styr alldeles för mycket. Kommer inte utvecklas något till MeeGo direkt.
WP7 kan vara bra av flera anledningar. Win 8 tror jag är en anledning.

lang
Medlem
lang

För det finns ju ingeting till nokias okända symbian?

lang
Medlem
lang

Megoo är linux!
Doh

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”lang”]Megoo är linux!
Doh[/quote]
Likaså Android och iOS 😉

nilsrock
Medlem
nilsrock

Fasen vilken fin. Ska bli spännande att se hur kameran och webbläsaren presterar, samt vad priset landar på.