Nokia har idag visat upp Lumia 1020 där kameran står i fokus med en sensor på 41 megapixlar. Om man hade hoppats på ny hårdvara eller en slimmare kropp får man se sig besviken då det nya flaggskeppet återanvänder mycket av det vi såg förra året.

När det kommer till kameratelefoner finns det ingen som har Nokias historia. Med ett årtiondes utveckling och 450 patent inom bildhanteringen är de utan tvekan störst. Detta har man byggt vidare på i Lumia-serien som förra året blev först med optisk bildstabilisering som vi prisade under vår recension. Nu har man tagit ett extra steg och implementerat nya lösningar för att ge ännu bättre resultat.

Specifikationer Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 920
Mått (H x B x D) 130,3 x 71,4 x 10,4 mm 130,3 x 70,8 x 10,7 mm
Vikt 157 gram 185 gram
Skärmpanel Puremotion HD+ OLED, Clearblack Puremotion HD+ IPS
Storlek och upplösning 4,5 tum, 768×1280 pixlar (332 PPI) 4,5 tum, 768 x 1280 pixlar (332 ppi)
CPU Qualcomm MSM 8960 (dubbelkärning S4) Qualcomm MSM8960 (dubbelkärnig Snapdragon S4)
Tillverkningsteknik 28 nm 28 nm
CPU-frekvens 1,5 GHz 1,5 GHz
GPU Adreno 225 Adreno 225
RAM 2 GB 1 GB
Internimnne 32 GB 32 GB
MicroSD-plats Nej Nej
Batteri 2000 mAh 2000 mAh
Anslutningar MHL, 3,5 mm hörlurskontakt MHL, 3,5 mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA+, 42 Mbps
LTE
WiFi 802.11n
Bluetooth 3.0
GPS, A-GPS, GLONASS
NFC
HSDPA+, 42 Mbps
LTE
WiFi 802.11n
Bluetooth 3.0
GPS, A-GPS, GLONASS
NFC
Kamera Baksidan: 41 MP med autofokus och Xenon-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 1,2 MP för videosamtal
Baksidan: 8 MP med autofokus och LED-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 1,3 MP för videosamtal
Sensorer Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor 
Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Operativsystem Windows Phone 8 Windows Phone 8

Innan vi pratar om kameran vill vi uttrycka vår besvikelse över avsaknaden av övrig hårdvara. Utöver den dubblade ramen och uppgraderade kameran är det en stor brist på nyheter. Vi hittar samma processor som förra årets flaggskepp, skärmen har vi sett tidigare på Lumia 925 men den har fått en liten uppgradering i form av Gorilla Glass 3. Trots att processorn är tillräckligt snabb för att driva WP8 utan problem och skärmen är tillräckligt skarp för att vi ska ha svårt att se enskilda pixlar är det tragisk att se så få uppgraderingar. På färgsidan får vi nöja oss med svart, vitt eller gult.

Android har tagit storkliv på hårdvarufronten det senaste året, vi hittar högupplösta ljusstarka skärmar för att inte tala om prestandan. Vi har ännu inte kunnat lägga vantarna på ett exemplar och kan därför inte uttala oss om hur skärmen står sig i förhållande till konkurrenterna men på pappret finns det ett par ljusglimtar i form av Clearblack som är ett polariserande filter som minskar reflektioner. Tillsammans med förbättrad mjukvara kring automatisk ljusstyrka kan Lumia 1020 förhoppningsvis prestera bra även i solsken. Vad vi däremot kan konstatera är att förra årets Snapdragon S4 inte kommer nära prestandan som vi sett i Snapdragon 800 som vi kommer få se i flaggskeppen till Android under hösten.

Bästa kameratelefonen hittils

Om man inte är ute efter en telefon med den senaste hårdvaran utan är mer intresserad av bilder kan det nya flaggskeppet vara ett lockande alternativ. Med en sensor på 41 megapixlar klarar kameran av att ta bilder i otroliga storlekar. Vi påpekar ofta att antalet megapixlar sällan spelar roll men i det här fallet påverkar de resultatet mycket då kameran kan slå ihop upp till sju pixlar för att få bort brus, bilden blir då mindre men håller en högre kvalitet.

När man tar ett fotografi med Lumia 1020 sparas två bilder. En fullstor variant i 38 megapixlar samt en i fem megapixlar som är lättare att dela via sociala medier. För att en stor bild ska vara detaljrik har Nokia utvecklat en ny optisk bildstabilisering. Med de tidigare flaggskeppen har det varit fjädrar som håller linsen ”flytande”, dessa har man bytt ut till små motorer. Vi hittar även sex linser från Carl Zeiss.

Nokia lovar att vi med Lumia 1020 ska kunna ta bilder med såpass hög detaljrikedom att de visar mer än vad ögat kan se. Från vad vi sett från presentationen tvivlar vi inte på att kameran har potential när det kommer till stillbilder. Men man har inte bara stannat där utan även jobbat med att förbättra ljudupptagning och videoinspelningen som nu också kan slå ihop pixlar för att skapa mindre brus. Den utvecklade bildstabiliseringen ska även ge bättre resultat vid inzoomning.

Uppdaterad mjukvara som ger användaren mer kontroll

För att ta bra bilder räcker det oftast inte med att ha bra hårdvaran då mjukvaran spelar en stor roll, både när det kommer till bildbearbetning och kontroll över inställningarna. Ett bra exempel är Galaxy S4 där vi såg en enorm skillnad i komprimering jämfört med andra telefoner med samma kamerasensor. Nokia har 450 patent inom bildhantering och förhoppningsvis används ett antal till den nya kameran.

Vi har testat ett antal telefoner och när det kommer till kameran är det ofta en sak vi hakar upp oss på. Inställningarna är alldeles för begänsade för att man telefonen ska kunna ersätta kameran. Med Lumia 1020 får vi mer kontroll då vi utöver de vanliga justeringarna för olika scenarier och ISO-värden även kan ställa in slutartid och manuell fokus. Många lär förmodligen ta bilderna med auto-läget men för de som vill ersätta kompaktkameran finns det nu ett alternativ.

Den nya kamera-applikationen inkluderar en handledning så att även de oerfarna fotograferna ska förstå vad de olika inställningarna gör.

Finns det en anledning att köpa Lumia 1020? 

Nokia har satsat hårt på kameran men det finns flertalet frågetecken. När man tar bilder i 38 megapixlar blir de stora och därför kan avsaknaden av microSD-plats påverka den aktive fotografen. Men det är inte ett lika stort problem som när man går igenom anledningarna till att köpa det nya flaggskeppet. Hur många av oss har tagit en bild den senaste veckan där vi behövt 38 megapixlar? När man valt att satsa allt på kameran är det en stor risk att det slår tillbaka. Om man inte kände ett sug att köpa Lumia 920 när den släpptes, varför skulle man då vara intresserad av Lumia 1020 som använder samma hårdvara, ett år senare till ett högre pris?

Vi ser fram emot att testa telefonen då det finns en del att titta närmare på. Dessvärre ser det ut som vi får vänta ett tag på att den ska nå svensk mark då vi blivit nedprioriterade till en tredjeplats och en planerad lansering i fjärde kvartalet. Vi har inte fått några svenska prisuppgifter än men i USA kommer Lumia 1020 säljas för $299 med abonnemang.

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Felix ByströmDravondIce_F Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Tråkigt att inte win-lurar inte blir sexigare än så här!

För att vara lite surgubbe:
Om ni ”ännu inte har kunnat lägga vantarna på ett exemplar”, hur kan ni då sätta denna rubrik: ”Bästa kameratelefonen hittils”?
Denna mening blev konstig ”För att ta bra bilder räcker det oftast inte med att ha bra hårdvaran spelar en stor roll”

Medlem
WIRN

[quote name=”Felix Byström”][quote name=”WIRN”]Tråkigt att inte win-lurar inte blir sexigare än så här! För att vara lite surgubbe:Om ni ”ännu inte har kunnat lägga vantarna på ett exemplar”, hur kan ni då sätta denna rubrik: ”Bästa kameratelefonen hittils”?Denna mening blev konstig ”För att ta bra bilder räcker det oftast inte med att ha bra hårdvaran spelar en stor roll”[/quote] Ja det blev lite knasigt i den meningen, åtgärdat nu. Anledningen till att jag vill säga att det är den bästa kameratelefonen utan att jag själv testat den är från vad jag sett på presentationen (där det även togs live-bilder) samt… Läs hela »

Ice_F
Gäst
Ice_F

[quote name=”WIRN”][quote name=”Felix Byström”][quote name=”WIRN”]Tråkigt att inte win-lurar inte blir sexigare än så här! För att vara lite surgubbe:Om ni ”ännu inte har kunnat lägga vantarna på ett exemplar”, hur kan ni då sätta denna rubrik: ”Bästa kameratelefonen hittils”?Denna mening blev konstig ”För att ta bra bilder räcker det oftast inte med att ha bra hårdvaran spelar en stor roll”[/quote] Ja det blev lite knasigt i den meningen, åtgärdat nu. Anledningen till att jag vill säga att det är den bästa kameratelefonen utan att jag själv testat den är från vad jag sett på presentationen (där det även togs live-bilder)… Läs hela »

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Felix Byström”][quote name=”Ice_F”]Efter ha sett presentationenm, så är lumia 1020 ett mästerverk i kamerateknik. Utan att veta så antar jag att det sitter ett liknande beräkningschip som i 808 pureview, för att hantera det massiva antalet pixlar i realtid, speciellt vid inspelning i 1080p och bibehålla möjligheten att zooma utan att förstöra inspelningen med digitalzoom.[/quote] Jag är själv väldigt intresserad av just filminspelningen, det är inte ofta man ser 4x digital zoom utan att att kvaliteten försämras nämnvärt men det känns som ett stativ eller kameragrepp kan vara ett bra tillägg.[/quote] Du menar kanske ett kamera grepp med möjlighet… Läs hela »

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Felix Byström”]** Det var den jag menade ja. Jag skulle säga att det är en utmärkt lösning. Perfekt för de som vill slippa ta med kameran på semestern men ändå kunna ta familjebilder. Det jag gillar mest är att två-stegs slutarknappen har fått bra recensioner.[/quote] Från min erfarenhet (har en Lumia 920) är åtminstone den två-stegs slutaren godkänd av mig. Dock har Nokia en del mindre problem med sin hårdvara har själv behövt lämna in min 2 gånger pga blixt/fotolampan slutat fungera pga glapp i kontakten med ”moderkortet” samt facepalmen modell värre dam i frontkameran pga ingen ordentlig försegling… Läs hela »