Nokia har nyligen presenterat sina första smartphones för Microsofts Windows Phone 7 plattform och nu avslöjar svenskättade kretstillverkaren ST-Ericsson ett samarbete med finska mobiltillverkaren. Deras dubbelkärniga NovaThor kretsar ska användas i framtida WP-modeller från Nokia.

ST-Ericsson har arbetat i kulisserna på smartphonemarknaden under en längre tid. Vi har rapporterat om företagets NovaThor-serie av ARM-processorer tidigare men man har inte lyckats knipa några högprofilerade tillverkarkontrakt. Nu har man roffat åt sig ett av de kanske mest lovande kontrakten på marknaden när man enligt företagets vd Gilles Delfassy inlett ett nära samarbete med finska Nokia inför utvecklandet av nya Windows Phone telefoner.

”Vi är glada att ha valts ut av Nokia som en viktig partner för Windows-smartphones, i linje med vårt mål att vara närvarande i alla segment och större operativsystem”, säger Gilles Delfassy, VD och koncernchef för ST-Ericsson. ”Vår NovaThor plattformar fortsätter att vinna dragkraft då de ger våra kunder möjlighet att lansera kraftfulla smartphones på marknaden.”

Nokia Lumia 800 med Windows Phone 7

Utan flertrådsstöd lär produktlanseringar dröja

Detta är både spännande och lite överraskande nyheter då Microsoft ännu inte avslöjat några officiella planer kring nästa uppdatering av Windows Phone 7. Dagens operativsystem stödjer nämligen inte dubbelkärniga processorer, det finns helt enkelt ingen direkt prestandavinst att hämta, samtidigt som Qualcomm i skrivande stund är ensam leverantör av systemprocessorer på WP7-plattformen.

ST-Ericsson nämner inget om när samarbetet ska mynna ut i produkter på marknaden, men om tidigare rykten stämmer ska Microsoft i slutet av 2012 rulla ut sin ”Apollo”-uppdatering som förutom stöd för 720 x 1 280 pixlars upplösning även ska vara första WP7-versionen med grundligt flertrådsstöd.

Uppdatering: ST-Ericsson har nu bekräftat att samarbetet inleds med introduktionen av Apollo, snart mer känt som Windows Phone 8.

ST-Ericsson har gott om kraftfulla systemprocessorer

stericssonlogoST-Ericsson har idag flera kraftfulla systemprocessorer att välja på i sin NovaThor-familj och toppmodellen U9500 kommer med dubbla Cortex-A9 CPU-kärnor samt en ARM Mali-400MP GPU. Bland annat får vi stöd för inspelning av 1080p video, stöd för 20 megapixel kameror samt HDMI-utgång. Kretsen kommer även med ett integrerat bredbandsmodem för HSPA+ på maximalt 21 megabit per sekund. Det är liknande specifikationer vi ser i Samsung Exynos 4210, prestandakung på dagens Android-marknad. Men ST-Ericsson arbetar även på en spetsad variant som med 32nm-teknik ska nå 1,8 GHz.

Om lanseringen av de nya Nokia/ST-Ericsson telefonerna dröjer till slutet av nästa år kan vi kanske få se företagets kommande Cortex-A15 processor, A9600, under polykarbonat-höljet. Då pratar vi plötsligt dubbla kärnor på upp till 2,5 GHz tillverkade med 28nm-teknik och den nya generationens grafikkrets från Imagine Technologies – PowerVR 6 Rogue.

Vi kommer att fortsätta jaga mer information kring Nokia och ST-Ericssons nystartade samarbete, men onekligen låter det som en ytterst smarrig kombination med nordisk smak.

Relaterade artiklar:

Annons

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
TwispAnton KarmehedSwedish Berserkskiroy Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Men Nokia skrev ju avtal med Qualcomm nyligen?

Andreas G
Medlem

Kul för Ericsson i alla fall. Jag tror de gör ett bättre jobb med att bygga kretsar och leverera system än pyssla med mjukvara för konsumenter och telefoner.

Vi får väl vänta och se var Ericssons kretsar hamnar.

skiroy
Medlem
skiroy

Det är ett måste att ha dual-core numera, kanske inte alltid för att det ska flyta utan för bättre försäljningsargument till dessa som bara tittar på hårdvaruspec som droidtöntarna gör. 😉

Medlem
gosh

Det är en gåta hur Nokia kunnat hoppa på Windows Phone tåget. Operativsystemet har ett flertal brister som gör att mobilerna inte alls har samma möjligheter som de andra systemen.

Medlem
gosh

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”gosh”]Det är en gåta hur Nokia kunnat hoppa på Windows Phone tåget. Operativsystemet har ett flertal brister som gör att mobilerna inte alls har samma möjligheter som de andra systemen.[/quote]Det finns helt klart brister, som i alla system. På flera punkter är man inte ifatt iOS och Android, men det finns faktiskt mycket att gilla också i min mening.Kommer en rejäl genomgång av WP7 snart på NH där vi berättar mer om detta.[/quote] Som programmerare ser jag det mer ur programmerares synvinkel och jag tror det finns en enkel förklaring till varför operativsystmet har sådana brister. Bland… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Då är kanske Qualcomm inte en given SoC leverantör till WP längre?

Svensken
Medlem
Svensken

”[b]Microsoft i slutet av 2012 rulla ut sin ”Apollo”-uppdatering som förutom stöd för 720 x 1 280 pixlars upplösning även ska vara första WP7-versionen med grundligt flertrådsstöd[/b]”

Så det kommer dröja till slutet på nästa år innan vi kan se WP lurar med HD skärm? 😮 Och flertrådsstöd finns väl redan nu i ICS bland annat?

Medlem
gosh

[quote name=”Anton Karmehed”]Intressant det där om utvecklarsidan gosh, där har jag dåligt med koll själv. Försöker som vanligt se det ur konsumenternas synvinkel och även om jag ser effekterna av problematisk utveckling är det svårt att sätta fingret på varför det är så.Har du erfarenhet av de olika mobila plattformarna vid utveckling av appar och liknande? Hade varit mycket intressant att få lite mer insyn i den biten.[/quote] Jag kan inte säga att jag är någon expert på operativsystem (koden för det även om jag kollat lite). Men det är extremt mycket svårare och göra ett operativsystem som stödjer multitasking… Läs hela »

Medlem
gosh

[quote name=”Anton Karmehed”]Men samtidigt som du har rätt i att det är svårare att koda ett, och för ett flertrådat OS bör ju det betyda att WP7 egentligen är lättare att koda för än Android och iOS då det fortfarande bara är enkeltrådat?[/quote] Om Android varit ett eget operativsystem så ja, då hade det varit lättare men Android är inget eget operativsystem. Android är ett något modifierat Linux med ett skal ovanpå (dalvik virtual machine). Grunderna och den svåra biten är redan gjord och det är något som utvecklats under många år och anpassats till mängder av system.En av orsakerna… Läs hela »

Medlem
gosh

En intressant sak är att MeeGo/Maemo borde kunna köra Andriod applikationer precis lika bra som Andriod själv eftersom det bör räcka med att installera ett kompatibelt java vm (samma som man måste installera om man skall köra java applikationer på sin dator)

Medlem
gosh

Bra artikel som förklarar grunderna för ett operativsystem.

[b]How Operating Systems Work[/b] http://computer.howstuffworks.com/operating-system.htm

Henrik
Medlem
Henrik

gosh du verkar veta vad du pratar om, en fråga. Varför har man valt att använda sig av dalvik vm i Android? Vad är vinsten? Hade det inte varit bättre med en liknande lösning som MeeGo?

Medlem
gosh

[quote name=”Twisp”]gosh du verkar veta vad du pratar om, en fråga. Varför har man valt att använda sig av dalvik vm i Android? Vad är vinsten? Hade det inte varit bättre med en liknande lösning som MeeGo?[/quote]Appar!Jag tror Google’s fokus låg på att så snabbt som möjligt få många som utvecklade för operativet när de skapade Android. Då var hårdvaran inte alls vad den är idag. Att de som utvecklar för andriod slipper kompilera om för olika processorvarianter är självklart en stor fördel. Java lever just på det samtidigt fungerar det inte helt smärtfritt. Är iofs inte helt inläst på… Läs hela »

Henrik
Medlem
Henrik

[quote name=”gosh”][quote name=”Twisp”]gosh du verkar veta vad du pratar om, en fråga. Varför har man valt att använda sig av dalvik vm i Android? Vad är vinsten? Hade det inte varit bättre med en liknande lösning som MeeGo?[/quote]Appar!Jag tror Google’s fokus låg på att så snabbt som möjligt få många som utvecklade för operativet när de skapade Android. Då var hårdvaran inte alls vad den är idag. Att de som utvecklar för andriod slipper kompilera om för olika processorvarianter är självklart en stor fördel. Java lever just på det samtidigt fungerar det inte helt smärtfritt. Är iofs inte helt inläst… Läs hela »