Motsvarande knappt 65 miljarder kronor och arvet av telefontillverkaren Nokia går i graven när Microsoft väljer att skriva av sitt köp av det finska företaget och sparka 7 800 anställda. Nyheten markerar slutet för en av historiens största telefontillverkare men Microsoft har inga planer på att lägga ner all sin smartphoneutveckling.

Ett drygt år har passerat sedan Microsoft köpte en stor del av det finska företaget Nokia för 7,2 miljarder dollar och slukade den delen av företaget som tillverkar mobiltelefoner. I dag bekräftar det amerikanska företaget att man väljer att skriva av köpet, ta bort 7,6 miljarder dollar från sina totala tillgångar och sparka upp till 7 800 personer från företaget.

Historiskt dyrt misslyckande

Dagens avskrivning av Nokia-köpet kommer att gå till historien som en av Microsofts största någonsin. Den totala summan för avskrivningen laddar strax söder om motsvarande 65 miljarder kronor och markerar slutet på ett köp som kan beskrivas som ett av Microsofts största ekonomiska misslyckande någonsin.

Nyheten kommer visserligen inte som en stor överraskning då Microsofts nuvarande VD, Satya Nadella, har varit negativ till Nokia-köpet i flera år men den är ändå en stor chock för de 7 800 personer som får lämna företaget. Trots Nadellas negativa inställning till företagets smartphonedivision kommer den ändå fortsätta leva i någon form även i framtiden.

“We are moving from a strategy to grow a standalone phone business to a strategy to grow and create a vibrant Windows ecosystem including our first-party device family,” Nadella said. “In the near-term, we’ll run a more effective and focused phone portfolio while retaining capability for long-term reinvention in mobility.”

Exakt vad detta innebär i praktiken är oklart i nuläget men det verkar som om Microsoft planerar att fokusera på att utveckla nya modeller för en specifik del av marknaden. Under det senaste året har företaget fokuserat på marknadens lägre segment men med Windows 10 på ingång och nya funktioner så som Windows 10 Continuum är det troligt att åtminstone en flaggskeppsmodell kommer att introduceras för att visa vad det nya operativsystemet går för.

Vad som än händer med Microsofts smartphonesatsningar i framtiden är det en sak som är säker. En av historiens största tillverkare av mobiltelefoner har gått i graven. Kvar finns en liten smartphonedivision i Microsoft. Vi kommer se nya modeller från Microsoft men det gamla Nokia vi är vana vid är borta.

Källa: Microsoft

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
C-JJohnFiskS0urcerr0RRackhamDenRödeSopor Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svenne Svensson
Gäst
Svenne Svensson

Det bör förtydligas att det inte är NOKIA i sig som går i graven.
Utan bara namnet på mobitelefoner som Microsoft äger,
det är alltså 7800 Microsoftanställda som kommer få gå…
INTE Nokia anställda.

Emanuel Liljegren
Medlem
Emanuel Liljegren

[quote name=”Svenne Svensson”]Det bör förtydligas att det inte är NOKIA i sig som går i graven.
Utan bara namnet på mobitelefoner som Microsoft äger,
det är alltså 7800 Microsoftanställda som kommer få gå…
INTE Nokia anställda.[/quote]

Jag vet inte…tycker inte det framgår var de 7800 personerna kommer ifrån. ”primarily in the phone business” är det enda jag kunnat utläsa.

this
Medlem
this

[quote name=”EmuX”][quote name=”Svenne Svensson”]Det bör förtydligas att det inte är NOKIA i sig som går i graven.
Utan bara namnet på mobitelefoner som Microsoft äger,
det är alltså 7800 Microsoftanställda som kommer få gå…
INTE Nokia anställda.[/quote]

Jag vet inte…tycker inte det framgår var de 7800 personerna kommer ifrån. ”primarily in the phone business” är det enda jag kunnat utläsa.[/quote]
Det måste väl ändå innefatta anställda i Finland. Dessa personer följde väl med till Microsoft så tekniskt är de självklart MS anställda. Helt klart en stor förlust för Finland. Hoppas deras övriga produkter går bättre, dock inte bättre än Ericsson för det vore synd 😀

ond22212
Gäst
ond22212

Klart att det är fd. Nokia anställda som får gå.

”The hardware division includes the lion’s share of former Nokia employees, who became part of Microsoft last year. ”
http://arstechnica.com/business/2015/07/microsoft-to-cut-7800-more-jobs-mostly-in-its-hardware-division/

nisse99_
Gäst
nisse99_

Nokia kommer uppstå med ett nytt namn, dom håller ju redan på att utvecka en surfplatta. så mobilerna kommer komma igen, då med Android! windows mobile var det sämsta som kunde hända, hoppas microsoft inser det om dom nu vill fortsätta med mobiler dvs..

Sopor
Gäst
Sopor

Nokia går inte i graven. De lever gott på de 50 miljarder som Microsoft köpte deras mobildivision för, vilket är deras fabriker som finns utplacerade runt om i världen. Alltså.. Microsoft köpte deras mobildivision, inte själva NOKIA! Det behöver ej heller ha drabbat finnarna särskilt hårt. Nokia leker just nu med surfplattor( http://n1.nokia.com/en ) och om något år får de även börja pyssla med mobiltelefoner igen enligt avtalet.

RackhamDenRöde
Gäst
RackhamDenRöde

Hade inte MS haft säckvis med pengar så hade MS också gått i graven.

(och förtjänar att så göra)

.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jag blir fruktansvärt arg över detta.Norden kommer bli lika ekonomiskt gångbart som Afrikas uländer om vi fortsätter förlora all industri och kunskap.Det kan man se i att Afrika har råvaror, men blir totalt utnyttjade av världens alla hörn, så bevisligen kommer Sveriges/Nordens råvaror inte vara värda ett skit när systemet här väl havererar. Vi kommer bli ordentligt underbetalda för dessa och en korrupt och ”konstig” generation människor i det här landet kommer girigt se till att pengarna hamnar i fel fickor.Det räcker inte med råvaror för att ett land ska kunna hävda sej ekonomiskt (om det inte råkar vara olja… Läs hela »

JohnFisk
Gäst
JohnFisk

[quote name=”S0urcerr0R”]Jag blir fruktansvärt arg över detta.Norden kommer bli lika ekonomiskt gångbart som Afrikas uländer om vi fortsätter förlora all industri och kunskap.Det kan man se i att Afrika har råvaror, men blir totalt utnyttjade av världens alla hörn, så bevisligen kommer Sveriges/Nordens råvaror inte vara värda ett skit när systemet här väl havererar. Vi kommer bli ordentligt underbetalda för dessa och en korrupt och ”konstig” generation människor i det här landet kommer girigt se till att pengarna hamnar i fel fickor.Det räcker inte med råvaror för att ett land ska kunna hävda sej ekonomiskt (om det inte råkar vara… Läs hela »

C-J
Gäst
C-J

Anser att nyheten ger en väldigt missvisande bild! Nokia går INTE i graven! Skilj på ”Nokia” och ”Nokia”!

Jag ser ingenstans att Microsoft sätter spiken i kistan för ”Nokia non-smartphones”. Men självklart så är ju planen (man behöver inte vara supersmart för att fatta det) att icke-smartphones skall avvecklas som verksamhet och att endast Lumia skall finnas kvar.

Elop trodde att han frälste Microsoft åren 2010-2014 men det var Nokia han uppenbarligen räddade!