Nokia har nu tillkännagivigt sina räkenskaper för andra kvartalet 2012 och precis som väntat blev det en svart torsdag med röda siffror i bokföringen. Nokias vd Stephen Elop bekräftade att företaget gick med en förlust på 1 miljard dollar under andra kvartalet – ett något mildare bakslag än väntat.

Nokia jobbar i uppförsbacke och motvind på smartphonemarknaden idag och att företaget skulle gå med rejäl förlust även i andra kvartalet 2012 var det inget tvivel om. Nokia meddelade nyligen att deras förlust under andra kvartalet kunde komma att bli större än väntat och närma sig det rejäla bakslag man presenterade under första kvartalet 2012. Då backade den finska telefonjätten sitt rörelesresultat med 1,6 miljarder dollar. Med en förlust på motsvarande 1 miljard dollar var det andra kvartalet inte fullt så illa som man trott, men kräftgången för företaget fortsätter.

Nokia såg hur deras försäljning av smartphones i Windows Phone-plattformen fördubblades mot förgående kvartal – från 2 miljoner enheter till 4 miljoner sålda telefoner. Men samtidigt sjunker företagets försäljning av telefoner inom andra segement snabbare än den nya Windows Phone-plattformen kan balansera ut. Den totala telefonförsäljningen låg under andra kvartalet på 83,7 miljoner enheter, en mindre ökning från förra kvartalets 82,7 miljoner enheter. Men jämfört med andra kvartalet 2011 var det en sänkning med 4,8 miljoner enheter.

Nokia_Lumia_900

På Nokias smartphone-avdelning är det, trots företagets fokus på Windows Phone och Lumia-serien, fortfarande Symbian och MeeGo-baserade enheter som står för lejonparten av försäljningen. Nokia sålde 10,2 miljoner smartphones under andra kvartalet, en rejäl sänkning från 16,7 miljoner smartphones under första kvartalet. Vilket också betyder att runt 60 procent av företagets försäljning av smartphones fortfarande utgörs av telefoner baserade på Symbian eller MeeGo.

”While Q2 was a difficult quarter, Nokia employees are demonstrating their determination to strengthen our competitiveness, improve our operating model and carefully manage our financial resources. We are executing with urgency on our restructuring program. We are disposing of non-core assets like Vertu. We are taking the necessary steps to restructure the operations of the company,” säger Nokias vd Stephen Elop i ett uttalande.

Nokia meddelade också under sitt konferenssamtal att företagets tredje kvartal troligtvis ligger på liknande nivå som deras första och andra kvartal i år. Då marknaden kommer hållas tillbaka av produktövergångar och en väntan på den nya Windows Phone 8-plattformen.


Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Emil TapioAndreas GSebbePsynoKhi0 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Haft Nokialur mellan 1998-2009 och tycker det är så tråkigt för en gammal favorit att hamna så illa. Nokias nuvarande uppställning av smartphones är riktigt fina och trevliga men när Samsung, Sony och HTC prispressar kraftigare hårdvara och ja… Apple lever på sitt rykte.

Nokia behöver mycket förändring för att hänga med dem större.

Medlem
WIRN

blir spännande att se hur det kommer gå när win mobile 8 kommer, blir lite vinna el försvinna för nokia nu…

Andreas G
Medlem

Elop vill få det alla att tro att han har Nokias anställda bakom sig … det har han inte. Få ledare idag är så illa omtyckta av leden.

Antecnisse
Medlem
Antecnisse

Va o kände på en Nokia lur igår, tyckte den kändes kanon i gränssnittet…. skulle mycke väl kunna tänka mig en sådan (Lumia 800) 🙂
Synd att det går illa för dom, men de har väl gjort en del sämre beslut.

Andreas G
Medlem

[quote name=”Anton Karmehed”]Nä det är nog inte så konstigt med tanke på hur de beslut han tagit so far slagit ut.. Får se om han får upprättelse framöver.[/quote]

Han kommer gå till historien som ett geni eller som Finlands mest hatade. Jag ser bara de två utvägarna just nu.

Tempel
Medlem
Tempel

Något mindre för att M$ slantade in $250M?

Jacob Hugosson
Medlem

Dom där $250 miljonerna som ofta kommer på tal används till marknadsföring av Lumia och Windows Phone, i verkligheten en bråkdel av vad Nokia egentligen lägger ut 😛 Det är standard inom övriga industrin också, Intel och AMD ger moderkortstillverkarna pengar för att de ska marknadsföra moderkort med deras styrkretsar.

Medlem
gosh

[quote name=”Andreas G”]Han kommer gå till historien som ett geni eller som Finlands mest hatade. Jag ser bara de två utvägarna just nu.[/quote]

Risken att han går till historien som ett geni är minimal (existerar inte). I realiteten är Nokia redan rökta som det bolag de varit. I vilken form Nokia fortlever vet man kanske inte förrän om något år men någon dominerande spelare på mobiltelefoner blir de aldrig igen.

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Alltså… Är det någon som tror planen är något annat än att få Nokia att gå in i graven så microsoft kan köpa deras patent för en billig peng,samt att sabba Nokias samarbete med intel runt Meego? Finnarna hade betydligt mindre i kassan än Google ju, svagare motstånd…

Sebbe
Medlem
Sebbe

Då gör väl Intel ett smart drag att stödja Nokia bara för att jävlas med M$? Dom har väl $$$ så det räcker?

Andreas G
Medlem

[quote name=”PsynoKhi0″]Alltså… Är det någon som tror planen är något annat än att få Nokia att gå in i graven så microsoft kan köpa deras patent för en billig peng,samt att sabba Nokias samarbete med intel runt Meego? Finnarna hade betydligt mindre i kassan än Google ju, svagare motstånd…[/quote]

Tror nog många är beredda att slanta upp bra för deras patent. De lär inte bli billiga.

Emil Tapio
Gäst
Emil Tapio

Förstår fortfarande inte varför Nokia kastat ut Symbian i så hög grad från toppsegmentet. Om Intel kan sälja x86, varför skulle inte Symbian funka utmärkt, trots en del ålderstecken..
Inget ont om Windows Phone, men jag tycker fortfarande att det var ett tveksamt beslut