Nintendo Wii U blir namnet på nästa generations spelkonsol från japanska Nintendo. Spelkonsolen vars unika designkoncept redan läckt ut på Internet har nu presenterats på E3-mässan och det är nu bekräftat att handkontrollerna får varsin egen 6,2-tums högupplöst skärm. I övrigt har vi fått veta att IBM och AMD står för CPU- respektive GPU-kraften i konsolen.

Nintendo Wii U kommer att ta över efter dagens Wii-konsol någon gång under nästa år. Att Nintendo väljer att premiärvisa konsolen redan nu har mycket väl något med tidigare läckor att göra, men det gör inte informationen som nu släppts mindre intressant.

Nintendo Wii U består som dagens konsol av en stationär spelare, men den stora nyheten är i själva verket handkontrollerna som vardera är utrustade med en massiv 6,2-tums pekskärm. Skärmarna är av 16:9 format och av de rapporter som dykt upp ska panelen faktiskt visa på lovande kvaliteér. Vilket samtidigt gör oss lite oroliga för konsolens, och inte minst handkontrollernas kostnad.

Likt vanliga handkontrollers har man även bakat in analoga styrspakar samt knappar och reglage för att navigera i sina spel. Vi hittar även en ett knippe sensorer (Gyro, accelerometer) samt en videokamera för chat och interaktiva spel. Allt detta alltså i själva handkontrollen som med egna högtalare ska kunna användas helt på egen hand utan en TV-inkopplad till konsolen. Något som även kan bli spännande vid multiplayer spel.

wiiu

Nintendo Wii U är fullt bakåtkompatibel med dagens Wii-konsol och det innebär allt från dagens Nunchuk-kontroller till spel och balansplattor. Till skillnad mot sin föregångare satsar Wii U även på HD-formatet och ska stödja uppspelning av 1080p material över en HDMI-anslutning samt använda sig av ett proprietärt optiskt lagringsformat med en kapacitet på 25GB per skiva.

Nintendo ska satsat på en flerkärnig Power-processor från IBM för att leverera CPU-kraften samt en specialutvecklad grafikkrets från AMD:s Radeon-familj. 

Nintendo Wii U ser ut att bli en form av tabletinspirerad konsol med sin skärmutrustade handkontroll. Exakt vilken prestanda vi kan vänta oss av plattformen är oklart, men att Nintendo återigen försöker satsa på en unik konsoldesign är det inget tvivel om.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Swedish Berserk-Boris-Aster-Tjalve-Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Boris-
Medlem
-Boris-

Kul att de vill vara nyskapande. Synd bara att det sist begränsade dem till spel som körde med deras plojgrejer från förra generationen. Man tröttnar på att vifta när man spelar och vill spela på ett klassiskt vis i klassiska spel med. Hoppas det blir mer sånt i den nya konsolen.

Svensken
Medlem
Svensken

Blir kanske ett modifierat HD4770 som Jacob snackade om innan? 🙂 När jag såg konferensen igår trodde jag först att kontrollen var konsolen! Men visade sig sen som tur var att så inte vart fallet. Lite konstigt att Nintendo inte visade något mer ingående på själva konsolen. Kul för IBM och AMD att få vara med ännu en Nintendo generation!

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”]Blir kanske ett modifierat HD4770 som Jacob snackade om innan? 🙂 När jag såg konferensen igår trodde jag först att kontrollen var konsolen! Men visade sig sen som tur var att så inte vart fallet. Lite konstigt att Nintendo inte visade något mer ingående på själva konsolen. Kul för IBM och AMD att få vara med ännu en Nintendo generation![/quote]Nintendo kommer nog inte lägga mycket pengar på att marknadsföra själva konsolen, utan lägga krut på det som gör dom unika – kontrollen. När man först visade upp Wii u såg vi t.ex. ett väldigt vanligt scenario i en… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Here we go again 🙂
Låt oss se en maskin i stil med PS3 fast mindre och mer strömsnål så är jag glad. Visst är detta ballt, men jag tror man tröttnar ganska fort, Precis som med wii.

Aster
Medlem
Aster

[quote name=”-Tjalve-”]Here we go again 🙂Låt oss se en maskin i stil med PS3 fast mindre och mer strömsnål så är jag glad. Visst är detta ballt, men jag tror man tröttnar ganska fort, Precis som med wii.[/quote] Med ett grafikkort baserat på R700 eller nyare kommer den att klara av att springa åttor runt PS3 och X360 grafikmässigt med tanke på vad det sitter för grafikkort i de maskinerna.Även om den är baserad på ett 4770 så är det väll minst 4x grafikprestanda mot dagens ”prestanda” maskiner. Sitter själv på ett X360 men vill ha känslan är ytterst närvarande… Läs hela »

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Aster”]
tror även att ett 4770 i 32nm är mer strömsnålt än stenålderskretsarna i ps3 och 360:n[/quote]

Fast du får tänka på att de har bytts ut flera gånger till modernare svalare motsvarigheter, så de kan faktiskt vara svalare nu.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”Swedish Berserk”]Blir kanske ett modifierat HD4770 som Jacob snackade om innan? 🙂 När jag såg konferensen igår trodde jag först att kontrollen var konsolen! Men visade sig sen som tur var att så inte vart fallet. Lite konstigt att Nintendo inte visade något mer ingående på själva konsolen. Kul för IBM och AMD att få vara med ännu en Nintendo generation![/quote]Nintendo kommer nog inte lägga mycket pengar på att marknadsföra själva konsolen, utan lägga krut på det som gör dom unika – kontrollen. När man först visade upp Wii u såg vi t.ex. ett väldigt vanligt scenario i… Läs hela »