NHW och Surfa diskuterar Sonys smartphone-strategi och flaggskeppet Xperia XZ

Efter bara tre månader så släpper Sony en ny flaggskeppstelefon

0

På IFA 2016 visar Sony två nya smartphones, bland annat flaggskeppet Xperia XZ. Förvirringen kring Sonys smartphonestrategi har dock fått Anton på Nordichardware och Joel från Surfa.se att reagera.

Sony har haft ett par turbulenta smartphoneår bakom sig. Under förra sommaren lanserades Xperia Z3+ som hade stora värmeproblem och som därför var svår att använda. Z3+ efterföljdes av en ganska bra Z5-serie som dock överröstades vid presentationen av en ny Xperia X-serie under början av detta året. När Xperia X-serien släpptes blev det snabbt uppenbart att serien hade ett par problem. Vissa modeller i serien var sämre än sina föregångare och det dröjde ett kvartal innan flaggskeppet Xperia X Performance lanserades. Nu introduceras Xperia XZ, ett nytt flaggskepp som introduceras bara tre månader efter lanseringen av Xperia X Performance.

Tre månader senare

En av de större nyheterna i Xperia XZ är telefonens nya sensorer som ska assisterar telefonens kamera för att ta bättre bilder. Kamerans sensor är dock den samma som i Xperia X Perfomance, vilket tyvärr betyder att kameran fortfarande har stora problem med mörka miljöer i de begränsade tester som vi gjort på mässan i Berlin.

Sonys strategi kring flaggskeppstelefoner kan kort sagt beskrivas som underlig. Företaget introducerar nya flaggskepp flera gånger om året och erbjuder inte särskilt mycket nytt vid varje uppdatering. Det råder en allmän förvirring om vilka av Sonys många telefoner som är den bästa och varför vissa uppdateringar görs.

Trots kritiken mot Sony är det fullt möjligt att Xperia XZ kan visa sig bli en bra produkt. Det återstår dock att se. För dig som funderar på att köpa en ny Sony-telefon under hösten är det troligen Xperia XZ som kommer vara den bästa modellen men med Sonys historia är det svårt att vara säker på hur länge den kommer vara Xperia-familjens herre på täppan.

En liten lyckad uppdatering

En lite bättre tajmad lansering från Sonys sida är en ersättare till förra årets Sony Xperia Z5 Compact. Xperia X Compact byter ut glas mot plast och en flaggskeppsprocessor mot en processor från mellansegmentet. Detta betyder att telefonen kan säljas för 4 300 kronor och komma in i en prisklass som är betydligt lägre än tidigare Xperia Compact-telefoner. Xperia X Compact är ett exempel på hur Sony kan uppdatera en telefon med betydelsefulla förändringar och undvika att förvirring och frustration från Sony-entusiaster.

 

Gamescom 2016

Fler artiklar från IFA 2016

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid