NordicHardware var på plats när Qualcomm gjorde sig hörda på en färgsprakande show och presskonferens på CES. Förutom att prata mycket om hur viktig den mobila tekniken är för utvecklingsländer, visade man även upp vad de själva vill kalla för en riktig Game Changer.

Qualcomms vd, Paul Jacobs fick en lång introduktion av CEA:s vd Gary Shapiro som en av vår tids ikoner som ändrat industrin på ett sätt inte många andra gjort. Efter en lång dansshow från dansarna i Jabbawockeez kom Paul Jacobs upp på scen.

Vikten av den mobila tekniken är mycket viktigare för folk i utvecklingsländer, än vad vi i Norden många gånger har svårt att förstå. I utvecklingsländer kan mobiltelefonen vara det enda tillgängliga verktyget för internetuppkoppling, vilket gör att den här typen av teknik väldigt viktig såväl som att tekniken fortsätter att utvecklas. Qualcomm skeppar idag totalt 7 miljarder systemprocessorer världen över med alla segment och marknader inräknade. Vad som är på väg under 2012 ser Qualcomm som en stor game changer inom IT-industrin i sin helhet.

s4tablet

Windows är idag ett ekosystem byggt kring x86, men senare i år anländer Windows 8. Förutom ett nytt innovativt Metro-gränssnitt så har Microsoft omfamnat ARM-arkitekturen, och öppnat portarna för konkurrens i världens största operativsystem. Vad Qualcomm visade upp på scen var inget mindre än en surfplatta med Windows 8 som drevs Snapdragon S4 och LTE. Exakt vilken krets det handlade om framgick inte, men det bör vara en systemprocessor med deras senare ARM-baserade arkitektur Krait och inbyggt LTE modem.

Paul Jacobs demonstrerade på scen funktioner som att skrolla runt i Metro, det klassiska nypet för att krympa tiles och utifrån vad vi kunde se hade deras utvecklingsplattform ett bra flyt. Qualcomm ville även kalla LTE/4G för en revolution, och med hjälp av amerikanska AT&T visade de även upp att denna funktion fungerade i Windows 8 med Snapdragon S4. I samband med Windows 8, pratade han om hur vi kommer få se Qualcomms kretsar driva enheter som bärbara datorer och där har de som fokus att erbjuda batteritid som faktiskt räcker en hel dag. Detaljerna kring deras bärbara datorer var få, förutom att de i detta nu samarbetar med flera stora tillverkare.

Vi kan inte ännu yttra oss om prestandan i Snapdragon S4, och om den är tillräcklig att kontra AMD och Intels x86-processorer i surfplattor, bärbara datorer och även smartphones framöver för Intels del. Så länge Qualcomm klarar av att erbjuda en jämn användarupplevelse i Windows 8 som vi fick se, är Intels påstående om att Qualcomm är deras största hot inte obefogat.

Smart TV med Qualcomm och Android 4.0

Man visade även upp en Smart TV från Lenovo. Lenovo K91 Smart TV är utrustad med en av Qualcomms kretsar dock en äldre Snapdragon S3 i APQ-segmentet. Men själva TV:n har en 55-tums IPS-skärm och ska ha stöd för bland annat 3D, men även en 5 megapixel-kamera finns inbyggd för allt från videokonversationer till igenkänningstekniker.

TV:n fjärrkontroll får i det här fallet anses vara den viktigaste ingrediensen i Lenovos produkt. Den kommer med bland annat pek-stöd, vilket de med smartphones och surfplattor har vant sig vid för att skrolla runt i operativsystemet eller exempelvis välja film. Man har även valt att helt eliminera tangentbordet genom att ge TV:n röst igenkänningsteknik, så man talar helt enkelt till en mikrofon i fjärrkontrollen för att exempelvis söka efter en film.

Förutom det självklara att titta på film ska man kunna underhålla sig genom att bland annat tanka hem spel från Android Market och spela det på TV:n. Konceptet Smart TV kan vi tycka är lite hård i kanterna ännu, men utifrån Lenovos presentation börjar någonting ta form. Det är mycket möjligt att Smart TV inte bara har ersatt den vanliga TV:n i framtiden, utan även många andra enheter och tillbehör till denna. I takt med att de kan få in snyggare grafik i TV:n än vad man visade upp här, skulle Smart TV:n kunna bli ett substitut till spelkonsolen för väldigt många.


Relaterade nyheter:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
ReturBirks Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Birks
Medlem
Birks

Riktigt nice med en Android smart tv, hoppas den kommer i 4k också 🙂

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Android i smartTV eller som fristående burk är något som jag ska köpa så fort det kommer något bra alternativ, dom som har funnits hittills har inte känts färdiga.

Högre upplösning är 1080P kommer bli nice, 1080P är väl 2k om man ska jämföra.
Struligt med all media bara som blir en ny generation igen.

Medlem
WIRN

Intressant utvekling