Då var det äntligen dags för en titt på nVidias nya mycket omtalade grafikkrets, nämligen NV40. Anton Nilsson träffade nVidia i San José för ett par veckor sedan för att få en inblick i hur de nya GeForce6 -baserade grafikkorten fungerar och presterar.


Grafikkortet som legat under luppen i NHs testlabb heter GeForce 6800 Ultra och det baseras som sagt på det något enorma grafikchippet som har hela 222 miljoner transistorer.
16 pipelines, GDDR3-minne på 1,1 GHz, fullt stöd förnya DirectX 9.0c och en rad förbättringar gentemot GeForce FX-serien gör detta kortet till ett vinnarkort.


”nVidia hamnade på efterkälken när ATi för lite drygt ett och ett halvt år sedan släppte Radeon 9700 Pro. Inte nog med att ATi lyckades leverera sitt kort långt före nVidia, det visade sig nämligen senare att när nVidia väl lanserade sitt GeForce FX 5800 Ultra så hade det knappast mycket att säga till om. Uppföljarna GeForce FX 5900 och 5950 Ultra lyckades desto bättre men i de flestas ögon var ATi’s produkter helt enkelt överlägsna både vad det gällde bildkvalité och prestanda.
ATi har alltså legat på topp inom 3D-grafik i ett och ett halvt år, för första gången i företagets karriär. Idag sätter nVidia stopp för trenden.”


Läs mer om nVidia GeForce 6800 Ultra här

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid