Många bredbandskunder hos Telia rapporterade under onsdagen stora problem med sina internetanslutningar som visade sig härledas till problem med företagets DNS-servrar. Nu förklarar Telia att man indirekt blivit drabbade av en troligt storskalig DDOS-attack mot ett datorspelsföretag.

sin hemsida bekräftar Telia att man redan under tisdagskvällen mellan 22.00 och 22.45 blivit utsatta av en attack mot sina servrar och som resulterade i en överbelastning. Något som i sin tur påverkade allt från Telias egen hemsida till företagets kunders surfmöjligheter och deras TV-tjänster. Men attackerna återupptogs under onsdagen och i en mailkonversation med NordicHardware förklarar Telia att attacken inte var riktad mot internetleverantören i sig utan mot en av deras kunder – ett ej namngivet gamingföretag.

Attackerna överbelastade Telias DNS:er som i sin tur gjorde att många domännamn, adressen du skriver i webbläsarens fönster, inte kunde matchas med sajternas IP-adresser. Vilket gjorde det svårt och stundtals omöjligt för användare att nå webbplatser eller använda vissa av Telias tjänster.

– Vi är ISP:er för ett spelföretag och de var primärt mål. Nu utvärderar vi händelserna tisdag/onsdag och tittar på motåtgärder. DDoS-attacker är vanligt och ökar över tid. säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Det är i skrivande stund oklart vilket företag som var det primära målet men NordicHardware kan fastställa att det handlar om en verksamhet som foksuerar på datorspel och gaming – en allt mer utsatt verksamhet när det kommer till liknande attacker.


Relaterade artiklar

3
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Erikinho0Birks Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Gissningsvis: Blizzard Entertainment.

Telia har haft dem som kund åtminstone sedan Diablo II kom ut.

Birks
Medlem
Birks

EA, var målet. Kapacitet fanns i Telias nät, det var deras DNS servrar som inte klarade belastningen, så fort man bytte till tex googles DNS så fungerade det hur bra som helst.

Erikinho0
Gäst
Erikinho0

Yup, EA är det gamingföretag som var i sikte. Så himla tråkigt att det finns människor som lägger ner så mycket tid på att förstöra andras tid. Hoppas att det kommer någon extrem teknologi som hindrar DDOS helt.