Sverige kommer att införa åldersgräns för sociala medier inom två år, det bekräftar nu konsumentministern Per Bolund (MP) som säger att förordningen tagits på EU-nivå och att åldersgränsen kommer att landa på mellan 13 till 16 år. För att få ansluta sig och använda sig av sociala medier i yngre ålder kommer det krävas föräldrars tillåtelse.

Det är till SVT som konsumentministern Per Bolund nu bekräftar att Sverige, likt övriga EU-länder, kommer att införa åldersgräns för sociala medier och det med ett direktiv som gör det möligt för Sverige att välja en ålder mellan 13 till 16 år.

– den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så nånstans där kommer det svenska regelverket att hamna, säger Per Bolund till SVT.se

Svenska regeringen kommer att tillsätta en utredning kring EU:s dataskyddsdirektiv och inom två år spika åldersgränsen för svenska ungdomar. För de under den lagsatta åldersgränsen kommer det att krävas tillstånd från målsman för att få använda och agera på sociala medier som Facebook, Instagram och Snapchat.

Redan idag råder 13-årsgräns för att öppna konto på ovan nämnda tjänster men istället för avtal med användare kommer det efter EU:s dataskyddsdirektiv bli tvingande i lagstiftning. Målet är att med direktivet ge unga människor bättre skydd och mijlö på nätet där det under många år varit livliga diskussioner kring sociala mediers inverkan på ungdomars liv och vardag.

Dataskyddsdirektivet ska vara införlivat i svensk lag inom två år och tills dess ska utredningen även avgöra vilken åldersgräns Sverige väljer att använda sig av.

Källa: SVT.se

Lägsta pris på Prisjakt.nu

5
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
S0urcerr0RMorkulAgbard Nordanvindpege63 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Agbard Nordanvind
Gäst
Agbard Nordanvind

Bra. De skall ägna sig åt studier. Inte trams på nätet.De blir tillräckligt matade med dynga från media somtex television och reklam riktat till dem. Hur det skall genomföras undrar jag dock, skall baaaarnetsföräldrar logga in med sitt bankID och verifiera eller skallslyngeln bara klicka sig förbi diverse kontroller? Nja, jag är tveksam till att det kommer ha någon effekt.Gör som jag. Blockera i routern. Dvs allt som har med Facebook och derasservar kommer inte igenom. Funkar hemma iaf.Vad mina yngel gör på skolan eller bibblan kan jag inte råda över, menhemma är facebook bannored. 🙂 Trams från eliten, tror… Läs hela »

pege63
Gäst
pege63

hade varit bättre med ett barn facebook upp till 18 med personID kopplat till personbevis som håller pedosar borta.

Agbard Nordanvind
Gäst
Agbard Nordanvind

[quote name=”pege63″]hade varit bättre med ett barn facebook upp till 18 med personID kopplat till personbevis som håller pedosar borta.[/quote]

Ja, kanske. Men troligen ej administrativt genomförbart. Tveksam till att man skulle vilja betala för en sådan lösning idag. Och även säkerligen är det som gjort
för att missbrukas.
Lättast är att reglera det i routern idag, och sätta upp lite monitering på ditt eget lan. Men hur många föräldrar kan det idag? Inte många. Förutom oss IT-folk.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Agbard Nordanvind”]Ja, kanske. Men troligen ej administrativt genomförbart. Tveksam till att man skulle vilja betala för en sådan lösning idag. Och även säkerligen är det som gjortför att missbrukas.Lättast är att reglera det i routern idag, och sätta upp lite monitering på ditt eget lan. Men hur många föräldrar kan det idag? Inte många. Förutom oss IT-folk.[/quote] För det första håller jag till 100% med om att 18 år hade varit en bättre åldersgräns. För det andra kostnad? Vilken +18-åring har inte någon typ av elektronisk id? Själva ålderskontrollen behövs ju bara när man skapar kontot och inte varje… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Det bästa med detta är att barnen får det svårare att leka ”flugornas herre” med varandra.Som det är nu kan mobbare, pedos, psykopatungar och annat pack sitta och psyka barnen och influera deras utveckling mot vuxenlivet på dom mest bizarra sätten.Det är en riktigt sjuk spelplan dom hamnar på, där dom får lära sej helt nya regler kring vad som ger bekräftelse, respektive avvisning.Jag tycker dock egentligen att barnen förtjänar en nedbantad form av sociala medier, men det måste ske i en seriöst modererad miljö.Tex en begränsad form av ”moviestarplanet” med tidsbegränsningar, där allt som görs ses över av en… Läs hela »