EU-parlamentet har nu röstat igenom ett lagförslag som kommer innebära att de idag potentiellt väldigt dyra roaming-avgifterna som följer när man tar med telefonen utomlands avskaffas. Istället är planen att teleoperatörer ska kunna konkurrera i hela EU, och att det inte ska kosta extra att ringa i ett annat EU-land.

Idag kan det bli en dyr historia att ta med mobiltelefonen utomlands. Även om din svenska operatör har ett syskonföretag i landet du ska till så tillkommer någon form av avgift, och det blir ännu dyrare om du åker till ett land där din operatör saknar ett aktivt samarbete med den lokala operatören.

År 2009 lade EU-kommisionen fram ett förslag för vad de kallade för Connected Continent, en vision där landsgränserna suddas ut för telekommarknaden. Istället vill EU låta operatörerna konkurrera inom hela EU istället för bara lokalt, detta för att underlätta resor inom europa och stärka infrastrukturen mellan länder. Och en av konsekvenserna för det förslaget skulle bli att roaming-avgifterna försvinner helt inom EU.

”This vote is the EU delivering for citizens. This is what the EU is all about – getting rid of barriers to make life easier and less expensive.”
– Neelie Kroes, vice ordförande EU-kommissionen

Det förslaget har nu röstats igenom av EU-parlamentet, som utlovar att det från och med slutet av 2015 inte ska kosta extra att ta med mobiltelefonen utomlands inom EU.

“Nearly all of us depend on mobile and internet connections as part of our daily lives. We should know what we are buying, we should not be ripped-off, and we should have the opportunity to change our mind. Companies should have the chance to serve all of us, and this regulation makes it easier for them to do that. It’s win-win.”

Vi kan förmodligen räkna med ett starkt motstånd från många av koncernerna bakom de största operatörerna, som i dagsläget tjänar en hel del pengar på roaming-avgifter, även inom sitt eget nätverk. Samtidigt stöds förslaget desto mer av mindre operatörer, som nu får möjlighet att konkurrera på en större marknad.

Förslaget kommer fortsätta granskas av EU-länderna, och en slutgiltig överenskommelse är tänkt att ligga på bordet innan årets slut.

Källa: EU-parlamentet

Relaterade artiklar

4
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Carl HolmbergGrizzly666drizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

De va väl på tiden! Hoppas det verlkigen går igenom.

Grizzly666
Gäst
Grizzly666

Tyvärr så spelar det ju ingen större roll i och med att det fortfarande kommer vara skitdyrt.Se http://www.aftonbladet.se/debatt/article16919673.ab för mer info ”Förra året var den ”goda” nyheten från EU att priset sänktes från ungefär 25 000 kr per gigabyte till ungefär 8 000 kr per gigabyte. Vilket naturligtvis också är ett hutlöst pris. Den verkliga kostnaden för dataroaming är nämligen obetydligt högre än för din vanliga mobila uppkoppling hemma i Sverige (20-50 kronor per gigabyte). Man måste nog vara välavlönad EU-politiker med tjänstetelefon för att tycka att mobilräkningar på tiotusentals kronor är överkomliga.”Nu var det ju ett tag sedan detta… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Grizzly666″]Tyvärr så spelar det ju ingen större roll i och med att det fortfarande kommer vara skitdyrt.Se http://www.aftonbladet.se/debatt/article16919673.ab för mer info ”Förra året var den ”goda” nyheten från EU att priset sänktes från ungefär 25 000 kr per gigabyte till ungefär 8 000 kr per gigabyte. Vilket naturligtvis också är ett hutlöst pris. Den verkliga kostnaden för dataroaming är nämligen obetydligt högre än för din vanliga mobila uppkoppling hemma i Sverige (20-50 kronor per gigabyte). Man måste nog vara välavlönad EU-politiker med tjänstetelefon för att tycka att mobilräkningar på tiotusentals kronor är överkomliga.”Nu var det ju ett tag sedan… Läs hela »

Medlem
Valentin Bockarovski

[quote name=”Grizzly666″]
Mobildata är såklart ett helt annat monster att tampas med, och den prisbilden kommer förmodligen svaja rejält framöver. Den goda nyheten med just den här reformen är ju dock att de som har obegränsade samtal och sms på sitt abonnemang kan få nytta av det även när de är utomlands. Ett steg i taget, så att säga.[/quote]

Så vitt jag vet så är samtliga abonnemang med obegränsade samtal och SMS begränsade till Sverige. Om inget annat ät avtalat då förstås…