Inte långt efter att Samsung och Google utannonserat sina planer att dela patentportföljer under de kommande tio åren så presenteras ett liknande samarbete mellan Samsung och nätverksjätten Cisco. De båda företagen kommer dela nuvarande och kommande patent under fem års tid.

Samsung verkar ha tröttnat på patentdispyter och vill istället knyta starkare vänskapsband med andra aktörer för att undvika konflikter och istället göra samarbeten enklare. För endast några dagar sedan meddelade Samsung och Google att de kommer ingå av tal för att under tio års tid dela både existerande och kommande patent, för att de båda företagen ska undvika att stämma varandra och för att få en bredare bas att utgå ifrån med produktutveckling.

Nu meddelar Samsung i ett nytt pressmeddelande att ett liknande samarbete kommer inledas med Cisco, en av världens största aktörer inom nätverksteknik. Företagen kommer dela sina patent under fem års tid, både de existerande patenten och de som kommer tecknas under avtalstiden.

”Innovation is stifled all too often in today’s overly-litigious environment. By cross-licensing our patent portfolios, Cisco and Samsung are taking important steps to reverse the trend and advance innovation and freedom of operation.”
-Dan Lang, Vice President of Intellectual Property, Cisco

Cisco sitter idag på vad som närmast kan beskrivas som en guldgruva av patent, främst inom nätverksteknik, som kan komma att bli väldigt användbara för Samsung – som i sin tur själva sitter på en oerhört färgglad patentrepertoar inom allt från processordesign till skärm- och batteriteknik.

Avtalet ser ut att gå hand i hand med det avtal som Samsung tecknat med Google, som i sin tur nyligen tecknat ett liknande avtal med Cisco. De tre ingår därmed effektivt i en ”patenttrio”, var och en som en världsledande aktör inom sina respektive områden.

Vi kommer följa utvecklingen med intresse, och ställer oss frågan om vilka fler företag som kan tänkas gräva ner stridsyxan inom de kommande månaderna?

Relaterade artiklar

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Mean Machine Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Oh, god. Snart har vi alla routrar som går på batteri, håller fyra timmar och skickar all data direkt till NSA.

Käck teckenräknare i inläggsscriptet, för övrigt. ”1852 Symbol vänster” känns lite väl automatiskt översatt.