Samsung har presenterat en ny teknik för trådlöst nätverk tänkt att brygga gapet mellan experimentella överföringshastigheter och vad vi faktiskt kan förvänta oss i konsumentelektoronik. Med en signalfrekvens på 60 gigahertz har företaget lyckats nå inte mindre än 4,6 gigabit per sekund.

Den mest aktuella trådlösa överföringstekniken för konsumenter idag är 802.11ac som klarar av uppåt uppåt 1 gigabit per sekund. Det är verkligen inte långsamt, men i takt med att våra filer blir större och konsumenter ställer högre krav på att kunna använda fler enheter samtidigt så behöver gränserna ständigt fortsätta pressas.

4,6 gigabit per sekund till konsumenter nästa år

Samsung har presenterat en ny teknik som använder sig av en signalfrekvens på 60 hertz som fått namnet 802.11ad. Tekniken kan precis som 802.11ac använda sig av beam-forming för att rikta signalen och således få ut högre hastigheter. Samsung ska även ha lyckats eliminera störningar mellan enheter som använder samma teknik, då den höga frekvensen ger en hel del svängrum för att låta enheter kommunicera på olika band. Allt som allt når Samsungs nya teknik upp till 575 megabyte per sekund, eller 4,6 gigabit per sekund.

Haken är att 60 gigahertz innebär att signalerna breder ut sig i form av millimetervågor, som inte klarar av att ta sig igenom väggar eller möbler. Samsung ska bland annat med hjälp av beam-forming ha löst en del av de problemen, men i och med den högre frekvensen kan vi räkna med en sämre räckvidd än hos den nuvarande 5-gigahertztekniken.

Tekniken håller redan på att färdigställas för en kommersiell lansering och vi bör få se de första produkterna med stöd för 802.11ad redan under nästa år.

Källa: Digitaltrends via Tweaktown


Relaterade artiklar

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
pege63 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pege63
Gäst
pege63

AC standard i 180 GHz kan ge uppåt ~7gigabit 867×8 dataströmmar