Efter en lång tids dispyter mellan radiotjänst och datorinnehavare har nu den kontroversiella TV-avgiften för datorer tagits upp i högsta förvaltningsdomstolen. Idag kom beslutet att en dator inte är särskilt ämnad för att ta emot TV-sändningar, och ska därför inte vara avgiftsbelagd.

Det har debatterats vilt både på och utanför internet sedan Radiotjänst beslutade att utöka TV-avgiften även till persondatorer med internetuppkoppling. Detta gjordes i och med att SVT började sända sina schemalagda TV-sändningar som streamingtjänster via SVT Play, vilket Radiotjänst menar innebar att alla datorer effektivt blev TV-mottagare – och därför skulle betala TV-avgift.

Efter att högsta förvaltningsdomstolen tagit upp målet kommer nu beslutet att Radiotjänst behöver backa. Internettrafik stämmer inte överens med beskrivningen av den utsända signal som TV-avgiften bygger kring, och att det därför helt enkelt inte finns något lagstöd för den avgiften idag. En utsänd TV-signal finns tillgänglig utan särskild begäran, vilket en webbsignal inte gör.

”Sammanfattningsvis finner Högsta förvaltningsdomstolens att en dator med internetuppkoppling inte kan anses vara avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program och att en webbsändning inte heller kan anses utgöra en utsändning eller vidaresändning i avgiftslagens mening.

Innehav av en dator med internetuppkoppling kan således inte anses utgöra ett innehav av en tv-mottagare som kan utlösa en skyldighet att betala radio- och tv-avgift.”

TV-avgiften för datorer bör därför upphöra helt och hållet inom kort, tills dess att Radiotjänst eventuellt kan yrka för en lagändring.

Hela målet finns att läsa i detalj hos högsta förvaltningsdomstolen.


Relaterade artiklar

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
UT_loladolf512xemacsHenrik BerntssonWaxinator Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

oförståelig dom.

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”flopper”]oförståelig dom.[/quote]

Antar att lagen är för gammal för att inbegripa nya teknologin

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Ska man tolka det som att radiotjänst kommer sluta ta ut betalning för datorer?

H G
Gäst
H G

[quote name=”flopper”]oförståelig dom.[/quote]

Domen leder självklart till att Radiotjänst inte längre kan påföra TV-avgift på datorer, surfplattor etc.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Noooooooooo!!! Stop making sense 😮

Min världsbild raseras ju. Först säger EU-domstolen att datalagringslagen är mot mänskliga rättigheter, sen detta, vad är härnäst? Att telefoner inte är samma sak som kasettband och Copyswede måste sluta med sina avgifter?

Jag trodde jag hade det klart för mig att Domstolarna är helt bakom flötet och inte kan läsa lagarna innantill, sen börjar de förvirra saker. NOOOOOOOOOOOO

Waxinator
Medlem
Waxinator

Jag säger bara ”Äntligen!” en domstol som tolkar den gamla lagen efter sitt ursprung. Om SVT vill nå ut på Internet och få in licensavgift från eventuella tittare den vägen, så är det bara att kräva inloggning på http://www.svtplay.se. Inloggningsuppgifterna kan tryckas på fakturorna som hos Vattenfall med flera. Problemet för SVT är väl bara att ingen förutom redan licenserande TV-ägare kommer att utnyttja tjänsten. Det självklara alternativet är förstås att göra tjänsten skattebelagd likt andra allmänna tjänster i samhället.

Henrik Berntsson
Admin

Här är vi alla snälla och glada inga personliga påhopp är ni snälla

Fredrik
Medlem
Fredrik

Woohoo!

Då kan man äntligen ringa kundtjänst och säga upp denna påtvingade, oönskade, aldrig använda tjänst.

gustav II
Medlem
gustav II

Jag hade inte haft något emot en allmän mediaavgift ifall man fick välja vilken typ av media man skall stödja. Jag personligen skulle helle stödja ex friatider.se än SVT.

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”adolf512″]Jag hade inte haft något emot en allmän mediaavgift ifall man fick välja vilken typ av media man skall stödja. Jag personligen skulle helle stödja ex friatider.se än SVT.[/quote]
Och sen heter du ju adolf oxå! 😛