Med större filer och mer innehåll som flyttar ut på internet råder en ständig kapprustning om var och hos vem man hittar den snabbaste internetanslutnigen. Datorspelsfestivalen Birdie i Uppsala räknar nu med att slå nytt sverigerekord för sådana sammanhang, med en nyansluten fiberlina på 200 gigabit per sekund.

Stora datorspelsfestivaler som Dreamhack och Birdie har gjort sig kända för att pressa gränserna för nätverkande, både lokalt och mot internet. Med en så pass enorm mängd användare på samma lokala nätverk krävs en kraftfull infrastruktur, och för att alla användarna ska kunna komma åt internet krävs en lika kraftfull fiberanslutning utåt.

Birdie-festivalen i Uppsala satsar nu på ett nytt rekord när det kommer till internetanslutningar på LAN-partyn. Med en nyinstallerad fiberlina på 200 gigabit per sekund vill de knipa kronan från den tidigare svenska rekordinnehavaren Dreamhack. Det ska vara 20 000 gånger snabbare än den genomsnittliga nedströmshastigheten i Sverige, och 100 000 gånger snabbare än den genomsnittliga uppströmshastigheten.

birdie

Bakom anslutningen står företaget IP Only, som installerat fiberlinan till festivalområdet i Fyrishovhallen. Det finns även en reservanslutning ifall en av anslutningarna skulle överbelastas eller av annan anledning gå ner. För att få en uppfattning av hur kraftfull anslutningen faktiskt är så uppges att den genomsnittliga trafiken för hela Sverige ligger på 400 gigabit per sekund, och att Birdie därmed kommer kunna leverera halva den kapaciteten.

Men med en så pass imponerande internetanslutning krävs också en lokal infrastruktur kraftfull nog att fördela uppkopplingen mellan användarna. Cisco har bidragit med den lokala hårdvaran i form av routrar och switchar, som fördelar ut gigabitanslutningar till alla användare.

Birdie-festivalen går av stapeln den 29 maj i uppsala, och i år räknar arrangörerna med cirka 1 500 aktiva spelare och en stor mängd konventbesökare. Källa och mer information finns på evenemangets hemsida här.


Relaterade artiklar

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
...whateverBarateaU Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
BarateaU
Medlem
BarateaU

Tvivlar nästan lite på att ip-only har 200Gbps ut mot nätet själva, eller har jag fel? Ser visserligen att de har uppgraderat till en 100 lina också ”IP-Only (AS12552) has upgraded to 100GE!”
http://www.peeringdb.com/view.php?asn=12552

IP-Only Networks AB COMIX 12552 10GE Open
IP-Only Networks AB Göteborg 12552 10GE Open
IP-Only Networks AB Luleå 12552 Gigabit Open
IP-Only Networks AB Stockholm 12552 100GE Open
IP-Only Networks AB Sundsvall 12552 10GE Open

...whatever
Gäst
...whatever

[quote name=”BarateaU”]Tvivlar nästan lite på att ip-only har 200Gbps ut mot nätet själva, eller har jag fel? Ser visserligen att de har uppgraderat till en 100 lina också ”IP-Only (AS12552) has upgraded to 100GE!”http://www.peeringdb.com/view.php?asn=12552 IP-Only Networks AB COMIX 12552 10GE Open IP-Only Networks AB Göteborg 12552 10GE Open IP-Only Networks AB Luleå 12552 Gigabit Open IP-Only Networks AB Stockholm 12552 100GE Open IP-Only Networks AB Sundsvall 12552 10GE Open[/quote]Fast det där är ju endast peeringpunkter, de har ett eget fibernät i Sverige och hyrd vågländ till USA och större städer inom Europa. Sen har de även transit till Level 3,… Läs hela »