En framtid där allt fler saker i vår omgivning kan kommunicera trådlöst via internet kräver också ny elektronik som enkelt kan byggas in. Intel har nu presenterat ett nytt 3G-modem för just det ändamålet, som klarar 7,2 megabit per sekund trots att det inte är mycket större än ett mynt.

Redan idag märker vi tydligt av hur internet har utvecklats till mycket mer än bara datalagring. Idag är det inte bara våra datorer som är internetanslutna för att dela information, utan även våra telefoner, TV-apparater, bilar och mycket mer. Idag kan du exempelvis styra belysningen hemma eller byta låt på ljudsystemet direkt i telefonen, en utveckling som banar väg för vad bland annat Intel kallar för ”sakernas internet”, eller Internet of Things.

xmm_6255_2

I takt med att nätverkskretsar och modem drar mindre ström och sjunker i pris blir fler föremål rimliga att ansluta till internet för att styras eller övervakas, inte minst i samband med att IPV6-standarden står vid tröskeln. Många föremål klarar sig utmärkt med en lokal nätverkskrets, till exempel en TV eller förstärkare, men saker som är tänkta att primärt användas på resande fot eller på andra sätt utanför hemmet kommer istället behöva förlita sig på mobildata.

Det är den gruppen föremål Intel tar sikte på med sin nya nätverkskrets XMM 6255, som enligt företaget ska vara världens minsta 3G-modem. Modemet är ungefär i storlek med ett mynt, men trots sin ringa storlek hyser nykomlingen en mottagare och effektförstärkare som klarar av att driva en överföringshastighet upp till 7,2 megabit per sekund över en ensam antenn. Det låter kanske inte vidare snabbt med dagens standard, men kommer vara mer än tillräckligt för att exempelvis överföra statistik, kommandon eller lättare multimedia till och från integrerad elektronik.

Än så länge har vi inte fått någon information om modemets strömförbrukning, mer än att det ska vara ”strömsnålt”. XMM 6255 har redan börjat tillverkas och bör börja dyka upp i produkter inom de kommande månaderna.


Relaterade artiklar

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
ns Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ns
Gäst
ns

Produkter för ljud och bild kan jag tänka mig kopplas upp mot internet. De övriga prylarna skulle jag nog mer eller mindre avstå. Om man tar spisen så skulle det finnas en teoretisk möjlighet att hacka den och starta bränder. Om man skall koppla upp prylar som kan vara farliga så måste säkerheten vara hög. Mycket hög.