Mobiltillverkaren och kommunikationsföretaget Huawei meddelar idag att företaget investerar stora resurser för att få den femte generationens mobilnätverk till Europa. 5G-standarden väntas sprida ut sig över kontinenten under 2020 och då med 1 000 gånger högre kapacitet än dagens mobila nätverk.

Huawei ska tillsammans med flera stora aktörer på kommunikationsmarknaden föra vidare diskussionerna kring utvecklingen av 5G-nätverken under 5G@Europe Summit, som går av stapeln i Tyskland denna veckan. I ett pressmeddelande berättar Huawei att man investerar enorma mängder av utveckling och forskning inom 5G-tekniken och siktar på att vända det till en investering för den tekniska utvecklingen i Europa, tillsammans med flera partners, konsortium och universitet i ett stort och öppet samarbete.

Totalt planerar Huawei att själva investera 600 miljoner dollar i forskning och utveckling av 5G-tekniken fram till 2018 inför en planerad kommersiell lansering av nätverket under 2020.

1 000 gånger högre kapacitet

Framtiden för 5G-nätverket beror samtidigt mycket på framgången för det nuvarande 4G-nätverket där Huawei bland annat arbetar aktivet med utrullningen i bland annat Sverige och Norge. Huawei uppskattar att de första 5G-nätverken ska öppnas upp för kommersiell användning under 2020 och kunna erbjuda 1 000 gånger så hög kapacitet som dagens mobila nätverk. En kritisk utveckling då man förväntar sig att ha 50 till 100 miljarder uppkopplade enheter världen över samma år. Hastigheterna på 5G-nätat ska nå upp till 10 gigabit per sekund – att jämföra med 4G som idag i levererar upp till 80 megabit per sekund i Svenska nät.


4
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
johnjensenSheapChitDesplowErik1122 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Erik1122
Gäst
Erik1122

10 gigabit per sekund… det kan alltså ta en sekund (om jag inte tänker fel) så har jag lyckat fylla min månadskvot på 1 GB 😉
Vi får väl hoppas att abonnemangen utvecklas i samma tempo som nätet.

Desplow
Medlem
Desplow

Det låter bra men det skulle vara skönt att få fler konkreta siffror, räknar Huawei annorlunda eller har de sänkt ambitionen jämfört med METIS 2020 ?

Enligt Metis 2020 ska kapaciteten öka tusenfalt per areaenhet jämfört med hur det såg ut i åtminstone så sent som mars 2013. Små skillnader blir väldigt stora när man mångfaldigar dem.

Vidare arbetar de med att sänka fördröjningen fem gånger. På LTE har jag runt 32 ms men jag har läst att man kan komma ned i 15 ms. Är det verkligen realistiskt att hoppas på 3 ms redan om sex år?

https://www.metis2020.com/documents/presentations/

SheapChit
Gäst
SheapChit

:-* :zzz
Jaha, och 5G, kommer det med en räckvidd på 30 cm från antenn såvida inte ett A4-papper är i vägen?

Stormense
Medlem
Stormense

[quote name=”Erik1122″]10 gigabit per sekund… det kan alltså ta en sekund (om jag inte tänker fel) så har jag lyckat fylla min månadskvot på 1 GB 😉
Vi får väl hoppas att abonnemangen utvecklas i samma tempo som nätet.[/quote]
Jag har 80 GB så jag kan få Internet i 8 SEKUNDER… hurra!