Den som vill använda sig av Intel och Apples Thunderbolt-gränssnitt till sin stationära dator har ett ganska snävt urval av moderkort att välja bland. Asus har nu släppt sitt expansionskort ThunderboltEX II med upp till två Thunderbolt 2-portar, men som bara fungerar med utvalda Asus-moderkort.

Asus expansionskort ThunderboltEX II finns i två modeller med olika styrkretsar. Den ena utgåvan bygger på Intel DSL5320 och ger en enkel Thunderbolt 2-port och en Displayport-ingång för att skicka vidare video från ett grafikkort. Det andra kortet heter ThunderboltEX II Dual, och som namnet antyder rör det sig om dubbla Thunderbolt 2-portar och därmed även två Displayport-ingångar. Kretsen som används här är istället Intel DSL5520.

Korten ansluts över PCI Express X4, men fungerar inte med vilket moderkort som helst. Det krävs en särskild Thunderbolt-header på moderkortet för timing, och denna kontakt återfinns på utvalda Asus-moderkort, däribland Asus Maximus VI Extreme, Z87-Pro, Sabertooth Z87, Z87-A och Z87-PLUS.

Den kompletta listan över moderkort med stöd för expansionskorten finns på Asus hemsida här.


Relaterade nyheter

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid