Debatten om Copyswede och den avgift för privatkopiering som krävs på mer eller mindre all typ av digital lagring i Sverige idag rasar för fullt på internet. Branschorganisationen Elektronikbranschen har tagit ställning mot avgiften – men vad anser Nordichardwares läsare?

Längst ner på Nordichardware.se finner du nu en undersökning, där vi undrar vad våra läsare anser om privatkopieringsavgiften. Anser ni att den ligger ut tiden och bör avskaffas? Bör den fortsätta som den gör idag? Eller bör den rent av höjas?

Vi på redaktionen kommer fortsätta följa och rapportera om debatten och rättstvisterna kring Copyswede framöver, och vi inväntar bland annat ett beslut från Lunds tingsrätt i målet mellan Copyswede och Sony gällande lagringsutrymmet i mobiltelefoner. Vi vill gärna veta vad du tycker i frågan – så svara gärna på undersökningen, och lämna gärna en kommentar på den här artikeln med din åsikt!

Relaterade artiklar

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
Paul-PiratHåkkeBråkkeJan LindrothFlyfishermanTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Julleman
Gäst
Julleman

Intressant frågeställning men varför ska Copyswede skrotas?
De har ju andra verksamhetsområden än privatkopieringsersättningen?
Det är väl i så fall lagen som bör göras om, kanske inte så lätt med EU-direktiv i botten men det kanske finns andra sätt än ta ut det på produkterna?

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Kopieringsavgift är okej men är rejält kritisk till hur den appliceras och utnyttjas.

Har för nuvarande 2x2TB diskar med inget annat än eget material, med bara jag som har rättighetsägande på varenda fil. Ska jag pröjsa 160kr till nån annan för det?

Sedan går alla pengarna till berörande artister? Verkar inte som det då CopySwede tar ut en stor vinst av det hela, detta är fel på alla nivåer när ett företag tjänar miljoner på att gräva naveludd.

Zelog
Medlem
Zelog

[quote name=”Julleman”]
De har ju andra verksamhetsområden än privatkopieringsersättningen?
[/quote]

Tror inte många andra känner till andra områden… vilka har de?

Rent krasst är det en lagstadgad skatt som går till en privat organisation. Jag kan bara säga: ”Eh?”

Thorwald
Gäst
Thorwald

Det har gått på tok för långt. Den här extra skatten kommer att missgynna utvecklingen. Dessutom rör man sig på hal is att anta att ett USB-minne eller en extern hårddisk används för piratkopiering eller olaglig nedladdning är förtal. De flesta använder en extern hårddisk för säkerhetskopiering.

Medlem
Pär

Om det nu kollektivt ska beskattas så varför gör man inte det i skatter, som kyrkoskatten. Och om om staten nu inte tycker det är rimligt så kanske det inte borde finnas. Precis som med ”tv-avgiften”

n0pax
Medlem
n0pax

Lägger censur på mig själv angående detta och vad jag tycker om copysweden 😡

Fredrik
Medlem
Fredrik

Både avgiften och organisationen bör skrotas.

De hade ett syfte och en mening på tiden för kasettbandet, men då tekniken har förpassat kasetten till historiken bör även organisationen och avgiften följa i dess spår.

Tekniken har för många år sedan sprungit förbi människors behov och möjligheter till privatkopiering, ett fenomen dagens unga enbart känner till som något deras föräldrar kunde ägna sig åt.

RK
Gäst
RK

Först, till Thorwald: Avgiften gäller privatkopiering och inte piratkopiering. Privatkopiering är tillåten och tanken är att eventuella inkomstbortfall till följd av det ska täckas av avgiften som Copyswede driver in. Piratkopiering är olagligt och täcks inte (vad jag vet) av Copyswedes avgift. Detta är ett vanligt missförstånd. Jag tycker hela avgiftssytemet kring privatkopiering känns väldigt förlegat, speciellt med tanke på att allt fler väljer att streama. För sisådär 20 år sedan hände det absolut att jag spelade in och annan kassett från CD åt vänner och bekanta. Sett till det kan jag förstå avgiftens ursprung, men den saknar till stor… Läs hela »

MangeM
Medlem
MangeM

På sin höjd ska optiska media motsvarande den legala förlagan vara föremål för Copyswedes avgifter, dock endast under förutsättningen att Copyswede erbjuder full transparens gällande var avgiften hamnar.Skrota avgiften för hårddiskar (interna & externa), spelkonsoler, mobiltelefoner och digitalboxar mm, dessa produkttyper är inte ens i närheten att vara ”särskilt ägnade” för privatkopiering och ska självklart inte påföras en avgift som denna. Copyswedes roll i allmänhet är utspelad då privatkopieringen i sig är så gott som utdöd, även detta borde tas med i beräkningen gällande storleken på avgiften för de fåtal lagringsmedia som straffbeskattas.Slutligen bör en oberoende part bestämma vilka produkter… Läs hela »

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

”Privatkopiering” är väl nåt skitpåfund som CopySwede själv hittat på. Kassettersättningsavgift heter det väl egentligen. Dels är det helt dumt som sagt från början att ett privat företag ska få ta ut ”skatt”. Sen är frågan om man anser hårddiskar, datorer, telefoner osv osv vara precis samma sak som kasetter (alltså främst ägnade att kopiera musik till). Nej, jag har aldrig köpt en dator/hårddisk/telefon/whatever med huvudsyfte för att kopiera en cd till och ge bort till vänner eller familj. Hur många har det??? 1 person? 2? sen år 2000. Skulle säga 0. Jag anser de är en maffiaorganisation. Jag tycker… Läs hela »

RK
Gäst
RK

[quote name=”Lagl0rden”]”Privatkopiering” är väl nåt skitpåfund som CopySwede själv hittat på. Kassettersättningsavgift heter det väl egentligen. Dels är det helt dumt som sagt från början att ett privat företag ska få ta ut ”skatt”. Sen är frågan om man anser hårddiskar, datorer, telefoner osv osv vara precis samma sak som kasetter (alltså främst ägnade att kopiera musik till). Nej, jag har aldrig köpt en dator/hårddisk/telefon/whatever med huvudsyfte för att kopiera en cd till och ge bort till vänner eller familj. Hur många har det??? 1 person? 2? sen år 2000. Skulle säga 0. Jag anser de är en maffiaorganisation. Jag… Läs hela »

Kvicken
Medlem
Kvicken

Jag ser det hela som att jag har betalat för att få ladda ner nu iaf.
köper jag en hårddisk och betalat för piratkopiering så vill jag ju utnyttja det.

Bogey
Medlem
Bogey

[quote name=”RK”][quote name=”Lagl0rden”]”Privatkopiering” är väl nåt skitpåfund som CopySwede själv hittat på. Kassettersättningsavgift heter det väl egentligen. Dels är det helt dumt som sagt från början att ett privat företag ska få ta ut ”skatt”. Sen är frågan om man anser hårddiskar, datorer, telefoner osv osv vara precis samma sak som kasetter (alltså främst ägnade att kopiera musik till). Nej, jag har aldrig köpt en dator/hårddisk/telefon/whatever med huvudsyfte för att kopiera en cd till och ge bort till vänner eller familj. Hur många har det??? 1 person? 2? sen år 2000. Skulle säga 0. Jag anser de är en maffiaorganisation.… Läs hela »

Bogey
Medlem
Bogey

Fortsättning pga 1000 tecken regeln här

80:- per disk må vara en icke betydlig kostnad, men ta detta ggår det antal
miljoner diskar/datorer etc som säljs och förstå att det förmodligen är i klassen
en miljard de drar in per år.

Var är redovisningen?
På hur mycket de drar in och hur mycket de delar ut?
…och till VEM delar de ut.

Sen lär det ju bara vara ngn promille utav all denna diskyta som faktiskt innehåller icke lagligt material och utav denna promille, kanske en procent utav de som de anser sig företräda.

Detta är ren och skär stöld och ocker.

Tempel
Medlem
Tempel

Redan iden att ha en privatkopieringsavgift är fel i grunden. Så länge man inte säljer vidare sina kopior (vilket är brottsligt i sig) så måste jag vara fri att göra vad jag vill med en produkt som jag köpt. Kassetter som en gång i tiden var orsaken till avgiften fungerade utmärkt till att göra nått som inte fanns att köpa nämligen blandband. Dagens nya media som de vill ha betalt för är enbart för att täcka att folk inte längre köper cd-r etc. För bilder så räcker ett par externa diskar väldigt långt och då har man inte behov av… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Det är ju helt orimligt att jag skall betala till alla dessa (enligt listan nedan), för egenproducerat material som jag själv äger rättigheterna till – och dessutom för backuper jag tar på mina system och programdiskar. [b]För den som vill kolla vart pengarna går och framförallt hur mycket…[/b] Copyswde Fördelningar av ersättningen 2012 [url]http://viewer.zmags.com/publication/a87d94af#/a87d94af/1[/url] Copyswede Detta är privatkopieringsersättningen [url]http://www.copyswede.se/privatkopieringsersattning/detta-ar-privatkopieringsersattning/[/url] Copyswede Årsredovisning 2012 [url]http://viewer.zmags.com/publication/20bd6326#/20bd6326/1[/url] I fördelningsersättningen ser jag att följande får pengar ur Privatkopieringsavgiften: [b]Rättighetshavargrupp Andel %[/b]Dansare 0,47Dramatiker 17,70Filmfotografer 2,33Fonogram (IFPI/SAMI) 3,03Författare 2,94Journalister 1,60Koreografer 0,69Musiker/dirigenter 8,65Redigering/klipp/ljus 0,28Regissörer 14,85Scenografer 1,62Skådespelare 25,34Stillbild 1,67Sångare/artister 3,86 Upphovsmän musikområdet (Stim) 14,52Översättare 0,51 Det hela är ju… Läs hela »

Jan Lindroth
Gäst
Jan Lindroth

Som att få fortkörningsböter bara för att man äger en bil….

HåkkeBråkke
Gäst
HåkkeBråkke

Om jag fått en låt ”på hjärnan”—måste jag då betala någon avgift för den biologiska enhet musiken då kommit att lagras i? :-* Tar man betalt för att en Spotifylista ska kunna spelas från en enhet utan att vara ”uppkopplad”, varför tar man då t.ex. inte en taxa för nätverksleverantörer när man streamar musiken direkt? Musiken finns ju i fiberkbalarna där ett tag om måste säkert passera lite diverse minnesenheter av de olika slag under sin väg mot lyssnarens mobil. Eller varför inte även sätta avgifter på alla olika element där musikaliskinformation befinner sig i kortare stunder: processorer, högtalarelement, rca-kontakter?… Läs hela »

Paul-Pirat
Gäst
Paul-Pirat

Copyswedes tvångsavgift på hårddiska, cdskivor, kasetter m.m. är underbar.
Nu har jag betalt. Man kan ju inte enligt svensk lag tvingas betala dubbelt.
Köp en hårddisk, och ladda ner fritt, all inclusive.