Dagens spelkonsoler är ämnade för mycket mer än bara spel och det är något som märks även i konsoltillverkarnas kontakt med olika mediaföretag. Nu kommer nämligen nya indikationer på att Sony och Microsoft jobbar på nya modeller av sina nuvarande spelkonsoler och något oväntat är det streamingföretaget Netflix som levererar uppgifterna.

Netflixs produktchef Neil Hunt vädrade redan under Consumer Electronics Show i januari att Sony ”lovat” en uppdatering av Playstation 4 under 2015 för att ge stöd för uppspelning av ultrahd-video.

När Samsung nyligen presenterade nya och mer kostnadseffektiva GDDR5-minneskretsar intensifierades ryktena kring nya modeller av Sony och Microsofts spelkonsoler, där Samsung specifikt indikerade att en uppdaterad modell av PS4 kunde dra nytta av deras nya minneskretsar. I en diskussion med Forbes ska Netflixs produktchef Neil Hunt återigen luftat sina tankar kring uppdaterade versioner av spelkonsolerna och menar att han förväntar sig att Sony och Microsoft håller den 2-åriga produktcykel man ska utlovat – vilket skulle betyda nylanseringar under slutet av 2015 då Hunt förväntar sig stöd för 4K-upplösning.

Stöd för uppspelning av 4K-video

Varken Playstation 4 eller Xbox One stödjer idag officiell uppspelning av ultrahd/4K-video och allt mer pekar på att det kommer krävas uppgraderad hårdvara för att få detta till stånd. Det har ryktats om en uppdaterad version av Xbox One med 20 nanometers APU från AMD men det kanske viktigaste är en krets som stödjer hårdvaruaccelererad uppspelning av HEVC 4K-format samt även stödjer kopieringsskyddet HDCP 2.2.Ytterligare en vettig uppdatering skulle vara att gå från dagens HDMI 1.4 anslutning till HDMI 2.0 för att även ge stöd för 4K-uppspelning vid 60 hertz.

Om Netflix information och förutsägelser håller i sig skulle det samtidigt betyda att de konsumenter som redan köpt en Playstation 4 eller Xbox One kan få klara sig utan stöd för 4K-uppspelning. Vilket troligtvis inte kommer mottas med jubel och öppna armar från nuvarande konsolägare.

Medan mycket pekar på att Sony och Microsoft vill få in stöd för uppspelning av 4K-video är det knappast på tapeten att öppna för 3D-spel i 4K-upplösning. Där båda spelkonsolerna stundtals får kämpa att nå spelbar prestanda redan vid 1080-upplösning.

Källa: Forbes

Relaterade artiklar:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MASSSWEDEF. U. Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
F. U.
Gäst
F. U.

Den första versionen utav Xbox 360 hade ingen HDMI och gick inte ens uppgradera med olika tillbehören i efterhand. så visst var man lite besviken när en uppdaterad version kom ut med HDMI.
Hur många versioner utav PS3 hade kommit ut samt att stödet att installera Linux på maskinen togs bort?
Tyvärr så är det en naturlig trend som dom följer.

Magnus
Medlem
Magnus

Men vänta nu att det kommer nyare versioner med en krympning av komponenter som gpu resp. cpu av kostandsskäl och värmeutveckling vet vi. Men skulle de vara så att även de nyare kommer ha två lägen ett ”legacy” mode så de fungerar exakt som första generationen och ett annat mode med mer pulver ?