Netflix har nu bekräftat att streamingtjänsten kommer att få sig en redig uppdatering till de tillgängliga filmer och TV-seriernas ljudkvalité. Beroende på tillgänglig bandbredd, det vill säga.

Netflix har flera gånger under sin streamingtjänsts existens erbjudit uppdateringar till bildkvalitén hos det tillgängliga innehållet. Från HD-streaming till 4K-upplösning och senare stöd för High Dynamic Range (HDR).

Dock har ljudet fått sitta i baksätet mer eller mindre sedan tjänsten först lanserades. Något företaget nu bekräftat kommer att ändras. Sedan Netflix först introducerade sin streamingtjänst har det implementerats stöd för 5.1 surroundljud och senare en handfull serier och filmer med stöd för Dolby Atmos. Nu ska företaget fokusera på att uppgradera till ”High-Quality Audio” med fokus på att öka ljudet bitrate med en algoritm som ökas eller sänker ljudkvalitén beroende på användares tillgängliga bandbredd.

Tidigare har den högsta tillgängliga bitrate för 5.1 surroundljud via Netflix legat på 192 kilobit per sekund (kbps). Nu ska detta ökas upp till en maxgräns på 640 kbps. Användare som nyttjar Dolby Atmos kommer att se en ökning från nuvarande gränsen på 446 kbps upp till 769 kbps när ändringarna träder i kraft.

Netflix menar även att dessa siffror kan komma att stiga i framtiden när företaget optimerar sina algoritmer ytterligare. Kort och gott handlar det mer eller mindre om samma uppgraderingar Netflix gjort för den de tillgängliga upplösningarna för video, men nu med fokus skiftat till just ljudet.

Anledningen till denna förändring sägs ha kommit i samband med lanseringen av den populära serien Stranger Things andra säsong. När säsongen stod klar och seriens skapare hade haft en chans att testa hur Netflix kompressionstekniker påverkar dess ljud och bild hade skaparna en hel del kritik att lämna till företaget. Ljudkvalitén ska enligt skaparna ha varit så pass undermålig att många detaljer försvann och med 5.1 surroundljud blev det ofta så illa att det inte gick att urskilja vart olika ljud härstammade från.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
JackbobDaniel Lundqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Mikael Hellström

Hej!
Upplösning, mäter man verkligen ljudkvalitet med upplösningen? Trodde man använde tex bitrate.

Känns som nån använt Google translate när nån översatt ett amerikanskt inlägg, sedan har flera kopierat varandra…

Rätta mig gärna om ja har fel….

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Upplösning på ljud är sampling rate+bitdjup. Så visst, man kan argumentera för att det används fel i denna artikel, Men nog är det ett användbart begrepp när det kommer till ljud.

Jackbob
Medlem
Jackbob

Upplösning betyder uppdelning av skala när man talar i tekniksammanhang. Det finns ju inget som säger att skalan inte kan vara en ljudvåg och upplösningen är uppdelning av den ljudvågen till diskreta värden. Upplösning är fullt korrekt att använda för bitar/sekund hos ljud.