Small preview image

Vissa av er har kanske tröttnat på alla rapporter om de ultraportabla netbook datorer som avlöser varandra här på NordicHardware och andra hårdvarusajter men det är inte utan en anledning som det är stort intresse för netbook-marknaden. Mer eller mindre alla datortillverkare har hoppat på tåget att lansera prisvärda och små bärbara datorer, allt som oftast baserade på Intels Atom-plattform, vilket nu också fastslagits av analytiker. Både Gartner och IDC har nämligen släppt rapporter som avslöjar att netbook marknaden växt lavinartat i Europa, speciellt under tredje kvartalet 2008.



Försäljningen av bärbara datorer i lag ökade med hela 52 procent under tredje kvartalet 2008 jämfört med samma period förra året. En stor del i denna ökning är utan tvekan netbook datorerna som började dyka upp på marknaden i form av ASUS Eee PC 701 under fjärde kvartalet 2007. Under tredje kvartalet 2008 var nämligen hela 10 procent av alla sålda PCs en netbook och man uppskattar att de 2 miljoner enheter som såldes kommer att dubblas till 4 miljoner under fjärde kvartalet med ökat utbud och bättre tillgänglighet.


Netbook marknaden är med andra ord inte bara något som blåsts upp i medier utan har verkligen tagits emot av konsumenter med öppna armar. Om det blir en kort fluga eller om konceptet kommer att leva vidare återstår dock att se.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid