Small preview image

NEC säger sig ha utvecklat ett nytt supereffektivt kylsystem för processorer som ska kräva 60% mindre energi än vattenkylning och 80% mindre energi än vanlig luftkylning. Kyltekniken är en form av phase-change modell där man med hjälp av en miljövänlig ersättningsvätska för CFC (klor-fluor-kol-föreningar, eller freon) kyler processorn på ett effektivt sätt. Kylmediet cirkuleras runt processorn och tar upp värmen för att sedan förångas vid 50 grader celcius och leds vidare till en radiator som i sin tur kyls av en fläkt. Något som återför kylmediet till flytande stadie.



NEC som ännu inte släppt några bilder eller mer direkt information om sin nya kylteknik hävdar dock att fläkten i systemet inte behöver jobba särskilt mycket och att tekniken inte bara är effektivare än motsvarande luft- och vattenkylning, utan även upp till 70% billigare att tillverka.


Högsta prioritet ligger på servermarknaden där man säger sig kunna sänka den totala strömförbrukningen med upp till 40%.


Beroende på hur NEC utformar sitt nya kylsystem kan vi kanske få se en motsvarande produkt för konsumentmarknaden, även om kraven och specifikationerna här är något annorlunda.


Källa: Crunchgear

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid