En ny registrering i databasen till testsviten Compubench för vad som ser ut att vara en variant av grafikprocessorn Navi 14 från AMD har nu hittats och det ser ut att kunna bli en ersättare till nuvarande Radeon RX 570.

AMD:s senaste grafikkortsserie Radeon RX 5700 bygger kring grafikprocessorn Navi 10. Tidigare har ytterligare tre grafikprocessorer vid namn Navi 12, 14 och 21 hittats omnämnts i drivrutiner och nu har Navi 14 hittats ännu en gång. Specifikationerna pekar mot att AMD förbereder en uppsättning nya grafikkortsmodeller för mellansegmentet.

Informationen kommer från Twitter-användare @Komachi_Ensaka som hittat vad som sägs vara en Navi 14-baserad enhet i databasen för testsviten CompuBench.

Värt att påpeka är att de siffror som presenteras i databasen är baserade på grafikprocessorns prestanda i OpenCL. Något som innebär att dess råa spelprestanda inte riktigt går att utröna från databasens inlägg.

Den grafikprocessor som hittats i databasen visar mellan 10 och 50 procent högre prestanda än nuvarande grafikkortsmodellen Radeon RX 570 i samma typ av tester. Sett till specifikationer rör det sig om en modell utrustad med åtta gigabyte (GB) videominne tillsammans med 24 beräkningsenheter och en klockfrekvens på 1 900 megahertz (MHz).

Enligt Notebook Check ska en annan modell baserad kring Navi 14 med fyra gigabyte minne ha hittats tidigare. Något som kan tyda på att AMD förbereder flera varianter med olika mängder videominne för att täcka flera prispunkter med samma grafikprocessor. Likt företagets strategi med sin nuvarande Polaris-baserade familj.

Skulle denna enhet bli den officiella ersättaren till AMD:s Radeon RX 570 eller till och med RX 580-modeller kan företagets plan vara att sikta in sig specifikt på konkurrenten Nvidias grafikkortsmodeller Geforce GTX 1650 och GTX 1660. I skrivande stund har AMD dock inte avtäckt några ytterligare Navi-baserade grafikkortsmodeller företagets planer för utvecklingen av sitt grafikkortssortiment förblir okända i dagsläget.

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Låter snarare som Rx 650 och Rx 660 om man ser till antalet SP/CU, speciellt om dom antas bli satta mot Geforce GTX 1650 och GTX 1660.

Oavsett så är det imponerande resultat…