Potentiellt kommande grafikprocessorer från AMD vid namn Navi 12, 14 och 21 tillsammans med Lite-versioner har hittats inuti koden för en drivrutin till operativsystemet Linux.

När AMD officiellt avtäckte grafikkortsserien som baseras på Navi-familjen var det två grafikkortsmodeller som visades upp. Dessa går under namnen Radeon RX 5700 samt Radeon RX 5700 XT. Båda enheterna baseras kring grafikprocessorn Navi 10 och ska enligt AMD ta upp kampen mot Nvidias grafikkortsmodeller Geforce RTX 2060 och Geforce RTX 2070.

Det ser dock ut som att AMD kan ha fler grafikkortsmodeller på väg. I en drivrutin till operativsystemet Linux har referenser till ytterligare tre grafikprocessorer hittats. Dessa går under namnen Navi 12, Navi 14 och Navi 21. Tillsammans med dessa namn har även ”Lite”-versioner nämnts i samma drivrutin.

Exakt vad dessa möjliga grafikprocessorer kan visa sig vara återstår att se. Användare av forumet Reddit har gått hårt på spekulationer och många gissar på att Navi 12 kan vara ännu en grafikprocessor menad för mellansegmentet tillsammans med Navi 10. Grafikprocessorn Navi 14 spekuleras kunna huseras i instegsmodeller och Navi 21 spås bli den grafikprocessor som kan komma att lägga grunden för grafikkortsmodeller som ska gå upp mot Nvidias mer högpresterande modeller.

Bland namnen finns även modeller med bokstäverna ”M” och ”P” samt suffixet ”Lite”. Lika lite information om vad allt detta kan innebära existerar som om grafikprocessorerna själva. Däremot spekuleras det i att ”P” kan stå för Performance och ”M” för Mobile. Lite-versionerna tros kunna vara grafikprocessorer menade för APU-enheter eller bärbara datorer. Detta är dock en gåta Reddit-användarna inte kan komma överens om ett svar på.

Värt att påpeka är att den ovanstående listan från drivrutinen är den enda bit av information angående dessa potentiella Navi-enheter. I dagsläget har AMD inte bekräftat några ytterligare modeller som kommer att ingå i familjen och vad dessa namn som hittats i drivrutinen kan innebära är endast spekulationer.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid