Marknadens två ledande processortillverkare Intel och AMD kommer under 2011 att lägga i nästa växel vad gäller processorkretsar med integrerade grafikkretsar. Enligt nya rapporter kommer nära nog hälften av alla PCs som säljs under 2011 byggas på mikroprocessorer med inbyggd grafikdel. Under 2014 väntas siffran öka till 86% för bärbara resp. 75% för stationära datorer.

Intel har trots en något tung start fått ett överlag varmt välkommande för sin nya mikroarkitektur Sandy Bridge. De nya kraftfulla processorkretsarna kommer även med en inbyggd grafikdel som är betydligt mer kapabel än i tidigare generationer, vilket exempelvis fått Apple att överge diskreta grafikkretsar i flera av sina bärbara datorer.

AMD har med sin ultramobila Brazos-plattform lanserat marknadens första mikroprocessor med en DX11-klassad grafikdel och man har redan planer på att utöka sin Fusion APU-familj under året. Företagets mellanklassfamilj Llano sägs lanseras under slutet av juli och ska då ta deras DX11-arkitektur till den stationära PC-marknaden. 

Enligt analytikerföretaget iSuppli kommer denna utveckling visa sig tydligt i PC-försäljningen. Man väljer att kalla den nya generationens mikroprocessorer för GEM-kretsar (Graphics-Enabled Microprocessors) och menar att dessa kommer dyka upp i 50% av alla bärbara datorer som säljs under 2011, resp. 45% av alla stationära datorer. Det senare vilket är en ökning med 9 procentenheter från förra årets siffror på 39%.

gem

Med uppskattningsvis 230 miljoner skeppade bärbara datorer under 2011 är det en ansenlig mängd GEM-kretsar som väntas hitta ut på marknaden. Utvecklingen väntas fortsätta och under 2014 ska motsvarande siffror alltså nå 83% på den bärbara marknaden samt 76% på den stationära marknaden.

Siffrorna som kan verka oroväckande för den diskreta grafikkortsmarknaden tar dock inte hänsyn till om datorerna i fråga även utrustats med en extra diskret GPU-krets.

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
this Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

AMD kommer ju nästan börjar konkurrera med sig själv när det gäller diskreta kretsar mot interna, men samtidigt så har man stora fördelar mot Nvidia som borde locka OEM. I slutändan kanske man tjänar på det.