AMD har gång på gång lovat att man ska lansera den första grafikkretsen på 28nm i år, med rykten som talar om tidigt december månad. Men enligt de senaste uppgifterna så kommer lanseringen av nästa generation grafikkort från AMD att dröja till 2012, men kommer med rejäla prestandaresurser.

Väntan på 28nm och de nya grafikkretsarna från AMD och NVIDIA börjar kännas längre för var dag som går. AMD har tidigare sagt till NordicHardware att deras nästa generation Radeon-grafikkort, HD 7000-serien inte kommer förrän 2012. Men AMD har under senaste kvartalsrapporten återigen sagt att man planerar skeppa grafikkretsar på 28nm redan i slutet av 2011, fast att skeppa och lansera är två olika ting.

Rage3D bekräftar från flera olika källor att uppgifterna om en 2012-lansering stämmer. De första grafikkretsarna på 28nm ska inte lanseras förrän första kvartalet 2012. Detta beror som vi tidigare misstänkt på att TSMC antingen har problem med 28nm, eller inte kan leverera tillräckligt med volymer till sina partners innan årsskiftet.

Men de goda nyheterna i det hela, är att nästa grafikkort i prestanda-segmentet från AMD inte ska göra oss besvikna. Grafikkortet baserat på en GPU ska lägga sig i nivå, eller väldigt nära ett HD 6990 som är baserad på två Cayman-kretsar. Medan både AMD och NVIDIA högst troligen kommer att inleda lanseringen av 28nm-kretsar i det lägre segmentet för att sedan klättra uppåt, så har vi mycket att se fram emot om detta stämmer.

Vi har inte heller någon anledning att misstro, då det är en trend som brukar stämma. Vid övergången till en ny tillverkningsprocess är det ungefär sådana prestandaökningar vi brukar se. 28nm bjuder på dubbelt så hög transistordensitet som på 40nm, med lägre strömförbrukning och högre potential för klockfrekvenser. Det är även den nya prestandakretsen från AMD som ska vara baserad på den helt nya GCN-arkitekturen.

Relaterade nyheter:

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Swedish BerserkBirksTempel-Boris-flopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

2×7950 blir bra pris/prestanda kort med andra ord.
perfekt för mig. 😆

-Boris-
Medlem
-Boris-

Som ni säger, skeppa och lansera är inte samma sak. AMD brukar tala om när de skeppar en produkt, inte när den lanseras, när de sedan får skit för att den inte lanserats när de sa att den skulle skeppats så är det samma historia som vanligt. Oftast är det hårdvarusidor som skriver alldeles för luddigt eller misstolkar som gör slutanvändare besvikna.

Tempel
Medlem
Tempel

Hoppas det kommer några riktigt svala kort med hyffsad prestanda för multiskärmsetup.

Birks
Medlem
Birks

Blir 2st HD7990 kort för min del, målet är BF3 i 5760*1080 med Ultra inställningar.

Svensken
Medlem
Svensken

Då kanske där kan komma ett passivt kylt kort med HD6870 prestanda som jag hoppats på. 🙂