Dagens test omfattar deras senaste trådlösa flaggskepp G900 Chaos Spectrum, som ska utlovas slå trådade konkurrenter på fingrarna.

Den här artikeln är en del av Svenska Musguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med datormöss och musmattor att göra.


Logitech G900
Anslutning Flätad USB-kabel – 1,8 m
Antal knappar 6-11
Sensor PMW3366
DPI Upp till 12 000 DPI
Polling rate Upp till 1 000 Hz
Batteritid Upp till 32 h
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner (L x B x H) 130 x 67 x 40 mm
Vikt 107 g
Mjukvara Logitech Gaming Software
Lägstapris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Logitech G900 Chaos Spectrum är en trådlös gamingmus i fullt symmetriskt utförande som lämpar sig bäst för de användare som föredrar klo- eller fingergrepp med handstorlek medium till large.  Hela konstruktionen av G900 går i mattsvart plast med blanka detaljer, allt för att hålla nere vikten vilket brukar vara en akilleshäl hos många trådlösa gnagare.

logitech_g900_5Som tidigare nämnt så är G900 en symmetrisk modell vilket betyder att båda sidor är exakt likadana. Hos just G900 har Logitech tänkt till och erbjuder användaren anpassningsbara sidoknappar. Det vill säga att man kan själv välja om man vill ha knappar på både sidor eller endast en av dem. Vi kan enkelt plocka bort knapparna som fästs med magneter och byta ut dem mot en slät platta om så önskas.

Kikar vi på ovansidan så erbjuder G900 sedvanliga vänster- och högerklick tillsammans med ett avancerat scrollhjul med stöd för frikoppling och tiltfunktion. Detta ackompanjeras av knappar för DPI-nivå som är bakgrundsbelysta i full RGB precis som Logitech-logotypen.

logitech_g900_9Vänder vi G900 på rygg så ser vi att musen är bestyckad med sex stycken glidytor i olika storlekar och form samt en knapp för profilbyte och även en strömbrytare. Sensorn är placerad i så gott som centrum av underredet och tittar vi längst fram i fronten så ser vi att USB-kabeln ska anslutas i mitten med en specialanpassad kontakt. USB-kabeln som Logitech skickar med är bland de grövre vi haft i musguiden men det är trots det mycket mjuk och enkel att forma.

Prestanda och användande

Logitech G900 är den i särklass högst presterande trådlösa gamingmusen på marknaden idag och vi ska berätta varför. Som sensor i G900 har Logitech valt att använda densamma som de använder i sin mycket omtyckta modell G502, vilket är en PMW3366 som fungerar alldeles ypperligt för snabba förflyttningar och levererar en äkta ett-till-ett-känsla. Det vill säga att Logitech blir den första tillverkaren på marknaden som lanserar ett trådlöst flaggskepp bestyckat med en välpresterande IR-LED-sensor istället för en DPI-maxad VSCEL-variant.

logitech_g900_8Men vad är sensorprestanda om inte den trådlösa rapporteringen hänger med? Det är dock inget som du behöver oroa dig för för vi kan intyga att G900 lever upp till Logitechs marknadsföring med bravur. Den trådlösa prestandan är i världsklass och vi kan ärligt talat inte känna någon skillnad mellan trådat och trådlöst läge eller i jämförelse med andra trådade möss som använder PMW3366. Det är verkligen imponerande och räckvidden är över fem meter, fast vi skulle inte vilja rekommendera mer än tre för att undvika eventuella störningar. Logitech skickar med en slimmad 2,4 GHz-dongel som kan anslutas direkt till ett USB-uttag eller till kabeln med den medföljande adaptern vilket gör att du kan placera mottagaren vart du vill.

logitech_g900_3Så hur länge kan man lira trådlöst men G900 och hur ofta måste du ladda den? Att ladda batteriet fullt tar lite mindre än två timmar och i vårt test så klarade batteriet sig under tio spelsessioner på cirka tre timmar styck. Så närmare trettio timmar gaming får vi ut från G900 med all belysning inaktiverad. Det är något i hästväg om vi jämför med dagens trådlösa modeller och dess prestanda.

Vidare till knapparna och scrollhjulet. Samtliga knappar på G900 är en mycket taktil känsla försäkrande respons i sina klick. Sidoknapparna kan som nämnt tidigare anpassad efter vårt eget behag när det kommer till layout utan att det påverkar kvalitén hos klickkänslan. Scrollhjulet har i sann Logitechmanér stöd för frikoppling vilket ger en steglös scrollupplevelse samt tiltfunktion som gör den både bra som arbetsmus och för gaming, samtidigt som hjulet har ett bra grepp och tydliga steg.

Glidet hos G900 är riktigt bra tack vare de sex glidytorna och musen glider bäst över hårda ytor men även bra på mjuka underlag.

I våra prestandatester så kan vi konstatera att sensorn leverar riktigt bra och stabila värden. Det finns inte heller någon märkbar angle snapping – däremot så finns det lite jitter vid maximal upplösning.

I vårt speltest så kan vi konstatera att Logitech G900 är helt befrioad från någon inbyggd acceleration.

Mjukvara

Logitech G900 använder precis som alla andra moderna gamingmöss från tillverkaren programmet Logitech Gaming Software. I programmet kan vi enkelt binda knappar till alla möjliga funktioner, justera polling rate, belysning och ställa in DPI-nivåerna efter eget behag.

Mjukvaran är mycket enkel och användarvänlig men har en ganska platt och tråkig design men fortfarande jobbet gjort.

Logitech G900 erbjuder stöd för underlagskalibrering där det finns några Logitech-musmattor fördefinerade som redan är kalibrerade för sensorn, men det går givetvis bra att lägga till sin egna musmatta och kalibrera musen. En process som var smidig och fungerade mycket bra.

Alla ändringar som vi konfigurerar på G900 kan lagras på mössens interna minne men om man väljer att köra Logitech Gaming Software i bakgrunden så allokerar programmet cirka 35 megabyte arbetsminne.

Summering

Det råder ingen som helst tvekan om att Logitech ännu en gång lyckats skapat en riktigt grym gamingmus. G900 Chaos Spectrum är marknadens just nu bästa trådlösa alternativ då den levererar trådlös prestanda i toppklass i kombination med en överraskande batteritid, lätt vikt och sensorprestanda som klarar av snabba FPS-titlar. Samtliga knappar på G900 ger en försäkrande klickkänsla och är mycket taktila vilket gör det till en fröjd att använda musen även under långa sessioner.

Det känns verkligen som att Logitech har utvecklat G900 med prestanda och kvalitet i fokus som sedan förpackats i en symmetrisk design som ska passa så många användare som möjligt.

Vi finner endast en negativ punkt med Logitech G900 och det är faktumet att vi förväntade oss någon form av dockningsstation för laddning av batteriet. Vi får istället nöja oss med en flätad USB-kabel med specialkontakt vilket vi inte tycker rimmar särskilt bra med prissättningen.

Om du tänker köpa en G900 så får du nämligen sära på lädret ordentligt. Nästan två tusen kronor är rekommenderat pris för denna underbara gamingmus och summa summarum så kan vi konstatera att det är lätt värt det. Hatten av för Logitech som skapat en fantastiskt välkonstruerad och prestandamässigt grym trådlös mus som kammar hem utmärkelsen Bäst i test och Redaktörens val i Svenska musguiden.

Logitech G900 Chaos Spectrum
9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypTrådlös - Symmetrisk
Vikt107 g
Fördelar
Bra trådlös prestanda
Utmärkt batteritid
Bra sensor
Nackdelar
Priset
Lite jitter
Ingen dockningstation
Bra att veta
Med all belysning deaktiverad räcker batteriet ca 30 speltimmar.
Sensor9
Knappar9
Funktioner9
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid