Den mytomspunna diagnosen som tvingar människor att nyttja specialutrustning samt sätter E-sportproffs på bänken. Vad är egentligen musarm?

Begreppet musarm har funnit med oss i något årtionde nu men på senare tid i och med E-sporten och spelindustrins framfart kryper den allt närmare in på vardagen. Det handlar inte längre bara om människor som arbetar långa dagar på kontor utan också gamers samt professionella E-sportspelare.

Musarm – Gamers motsvarighet till fotbollsknä

Under de senare åren har Counter-Strike proffs så som Olof ”olofmeister” Kajbjer, Jordan ”nothing” Gilbert, Ladislav ”GaurdiaN” Kovacs samt Jacob ”pyth” Mourujärvi tvingats tagit längre uppehåll på grund av förslitningsskador på hand, arm och handleder. Dessa namnkunniga profiler är bara ett axplock av spelare på både professionell och hobbynivå som lider av den nya generationens ungdomsskada.

Fotbollsknä och tennisarmbåge är fortfarande vida kända idrottsskador men frågan är om inte musarm och andra gamingrelaterade skador kommer komma ifatt. Medan fotoll och mer fysiska sporter har en högre direkt skaderisk är det betydligt lättare att överdosera gaming och esport. Musarm må låta lite småfjantigt men för professionella spelare som livnär sig på sitt spel eller för den delen dedikerade spelentusiaster kan det vara en smärre katastrof. Det finns dock sätt att skydda sig och förebygga problemen, det börjar med att identifiera vad det egentligen är för något och hur du kan drabbas.

Vad är egentligen musarm?

Musarm är ett samlingsbegrepp på olika typer av förslitningsskador på handleden, senor, muskler och leder som på grund av överansträngningar och/ eller monotona rörelser med handen leder till smärta eller domningar. Små rörelser med datormöss eller tangentbord i en onaturlig och monoton position är den störta orsaken till man drabbas av musarm.

Enligt studier från olika arbetsplatsinstitut och universitet så lever alla som arbetar med datorer dagligen i riskzonen för musarm. Rapporter visar på att minst 5 procent av användare som arbetar regelbundet med mus och tangentbord redan lider av förslitningsskador. Detta utan att direkt inkludera alla hardcore gamers där ute, så ingen vet egentligen hur många som faktiskt ramlar in i riskzonen och många personer tänker kanske inte ens på det.

Diskussionen om musarm har dött ut lite på sistone vilket inte är bra för personer i riskzonen som kanske misstar indikationer på musarm för allmänna krämpor.

Hur vet man om man har musarm?

Tecken på att du har någon typ av förslitningsskada visar sig oftast genom någon form av ömhet, smärta eller stelhet i hand, arm, axel rygg eller nacke. Så samlingsnamnet musarm avser betydligt fler kroppsdelar än vad namnet i sig avslöjar. Arbetar du på kontor eller sitter mycket vid datorn i allmänhet så kan det vara relaterat till just ditt musanvändande.

Andra tecken på musarm kan också vara att minskad känsel, stickningar eller pulseringar i hand, arm, nacke, axel eller rygg.

Spenderar du fler timmar framför datorn än i sängen och känner av något/några av symptomen ovan så bör du kontakta din närmsta vårdpunkt för att kolla närmare på det. Tidiga förslitningsskador behöver oftast inte lika lång läketid som långt gångna musarmar av självförklarliga anledningar.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid