Förra veckan kom beskedet från Högsta förvaltningsdomstolen att Radiotjänst inte haft lagligt stöd för att ta ut den kontroversiella TV-avgiften för internetanslutna datorer. Dock nekade Radiotjänst inledelsevis en återbetalning till de som redan betalat avgiften, ett beslut som de nu får revidera.

Radiotjänst har krävt TV-avgift för internetanslutna datorer, surfplattor och mobiltelefoner sedan februari förra året, med mängder av klagomål från datoranvändare som följd. När frågan prövades i Högsta förvaltningsdomstolen bedömdes det att det inte fanns lagligt stöd för att ta ut avgiften på det sättet – men Radiotjänst menade att en retroaktiv återbetalning inte var aktuell.

Nu backar dock Radiotjänst även från det uttalandet, förmodligen efter ännu en smäll på fingrarna från domstolen. I domen framgår det nämligen att felaktiga inbetalningskrav måste återbetalas, vilket innebär att alla som har betalat TV-avgift för sin dator, surfplatta eller mobiltelefon sedan februari 2013 kommer kunna kräva en återbetalning.

”Orsaken är primärt domen och den utformning som domen hade. Vi hade inte förväntat oss det utslaget som kom i fredags.”
– Carl-Gustav Johansson, VD Radiotjänst

Radiotjänst kommer att kontakta de hushåll och företag som drabbats av de felaktiga inbetalningskraven, men det bör även gå att kontakta Radiotjänst direkt för sitt ärende. Återbetalningen kan komma att lämna ett stort hål i Radiotjänsts plånbok, men då återbetalningen endast gäller de som betalat endast för datorinnehav utan någon form av TV-mottagare i hushållet är det oklart hur många som faktiskt berörs.

Källa: Sveriges Radio


Relaterade artiklar

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
mackage canada Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid