oculus_IRL_Latency

De flesta som har försökt spela spel på en lite för längsam anslutning vet hur frustrerande det kan vara med höga latenser, men vad händer om du har liknande fördröjningar i verkliga livet? I en ny reklamkampanj använder bredbandsleverantören Umenet en Oculus Rift och Raspberry Pi för att simulera fördröjningar i vardagssysslor som pingis och matlagning.

Höga latenser kan vara frustrerande, varesig det är på grund av en nätverksanslutning eller mellan datorn och skärmen. Men hur skulle det vara om samma “lagg” fanns i verkliga livet, och allt du såg hade en fördröjning på en tredjedels sekund?

Det är precis det som bredbandsleverantören Umenet simulerat i sin nya reklamkampanj. Genom att kombinera en Oculus Rift med en kamera och en Raspberry Pi låter de VR-glasögonen fånga det som sker framför en, och sedan spela upp det i glasögonen med en tredjedels sekund fördröjning.

Inte helt förvånande ställer det till med en hel del problem för testpersonerna, varesig det handlar om matlagning, dans eller att spela pingis. Intressant nog är det inte bara händelser som kräver snabb reaktion som försvåras – fördröjningen bidrar till en överlag försämrad koordination mellan syn och rörelser, vilket exempelvis gör det svårt att ens plocka upp en pingisboll från golvet eller få ner ett ägg i stekpannan.

Det är ett intressant experiment som bland annat pekar på varför nätverkslagg kan vara så pass frustrerande. Det är även ett kul exempel på vad som kan göras med ny konsumentelektronik som virtuell verklighet med Oculus Rift och kompakta datorplattformar som Raspberry Pi, någonting vi bör få se mer av framöver.


Relaterade artiklar

DELA

Leave a Reply

2 Kommentarer på "Bredbandsleverantör simulerar lagg i verkliga livet med Oculus Rift"

Notifiera vid
avatar
Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
Marquzz
Gäst

Hysteriskt roligt! 😀

Det är jobbigt att spela ett snabbt FPS med lag eftersom man alltid missar och kan inte fatta varför.

Nån som spelade GTA3 online med den där modden som nån privatperson gjorde? Det var fan helt makalöst roligt 😀

ns
Gäst

Liseberg hade nyligen en uppvisning där man kunde “åka” i Helix med Oculus. Det är möjligt att de gör det igen eller ger möjlighet att “åka” i andra attraktioner virtuellt. Kanske intressant för de som vill prova utan att själv skaffa en Oculus.

wpDiscuz