MSI börjar nu att skeppa sitt entusiastgrafikkort Geforce GTX 980 Ti Lightning som med en prislapp norr om 8 000 kronor och en rejält putsad GM200 GPU är ett grafikkort utöver det vanliga. Inför en grundlig recension kikar vi närmare på kortet vars mäktiga kretskort och kylare gör modellen till en av de tyngsta och mest gedigna i klassen.

MSI Geforce GTX 980 Ti Lightning baseras på Nvidias GM200 GPU med 2 816 cuda-kärnor och 6 gigabyte GDDR5-grafikminne. Men utöver dessa grundkomponenter är det inte mycket som är sig likt i jämförelse med Nvidias referensmodell.

MSI skeppar sitt grafikkort i en rejäl kartong med eget testcertifikat, extra kablar samt en särskild kylfläns för de användare som väljer att kyla kortet med flytande kväve eller andra exotiska kylningsmedel.

Själv grafikkortet är massivt och väger in på över 1,3 kilo tack vare en gigantisk luftkylare med rejäla aluminiumflänsar, värmeledningsrör i koppar samt tre stora 90 millimeters fläktar. Detta matchas även av en rejäl kylningsplåt på baksidan av kortet för att även ge det bättre stabilitet i ditt chassi. Kylaren ska enligt MSI vara kapabel att hantera en effekt på upp till 700 watt.

Även kretskortet är tilltaget och bygger ut lite extra i höjdled för att göra plats för en 15 faseras spänningsdel, inte mindre än tre stycken PCI Express-strömkontakter samt mätpunkter för spänningar där du med hjälp av en multimeter kan hålla stenkoll på GPU, minne samt PLL-spänningar i realtid.

Grafikkortet kommer även med dubbla bios-chip, det ena för normal överklockning och det andra för extrema överklockare, där extrema överklockare kommer kunna pressa grafikkretsen med ohälsosamma spänningsnivåer med rätt kylning.

MSI Geforce GTX 980 Ti Lightning
Grafikkrets Nvidia GM200
Basfrekvens 1 203 MHz
(Referens GTX 980 Ti: 1 000 MHz)
Boostfrekvens 1 304 MHz
(Referens GTX 980 Ti: 1 075 MHz)
Grafikminne 6 GB GDDR5
Minnesfrekvens 7 096 MHz effektivt
(Referens GTX 980 Ti: 7 000 MHz)
Strömförsörjning 2 x 8-pin
1 x 6-pin
Längd 330 mm

MSI GTX 980 Ti Lightning kommer även med dubbla SLI-kontakter, tre Displayport, en HDMI samt en DVI-anslutning och har även en bakbelyst logotyp på sin kylare för lite extra effekt i datorn.

Läs även: Asus Geforce GTX 980 Ti Matrix Platinum – exklusiv förhandstitt på Asus senaste monstergrafikkort

Medan MSI utvecklat sitt grafikkort för att pressas till bristningsgränsen av sina kunder har det även fått ökade frekvenser från fabrik. Grafikkretsen arbetar i en basfrekvens av 1 203 megahertz samt en boostfrekvens på 1 304 megahertz – att jämföra med 1 002 megahertz som är Nvidias basreferens för GTX 980 Ti. Även grafikminnet är marginellt överklockat med en frekvens på 7 096 megahertz.

MSI Geforce GTX 980 Ti Lightning finns i butiker idag med en prislapp som börjar på runt 8 300 kronor och håll ögonen öppna för en utförligare recension här på NordicHardware.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid