Den andra generationens Threadripper-processorer från AMD närmar sig med stormsteg och nu har tillverkarna MSI och Gigabyte avtäckt nya moderkort anpassade för de kommande processorerna.

Den andra generationens Threadripper-processorer som består av Threadripper 2950X, 2970X samt flaggskeppet 2990X har bakåtkompatibilitet med existerande moderkort. Det stoppar däremot inte moderkortstillverkare från att lansera nya, uppgraderade moderkort i samband med den den kommande processorlanseringen.

Gigabyte Aorus X399 Xtreme

Först ut har vi ett kommande moderkort från Gigabyte kallat Aorus X399 Xtreme. Detta kommer med stöd för de nya processorerna direkt ur lådan. Formfaktorn räknas som ATX, men moderkortet i sig är lite bredare och ska enligt Gigabyte ligga mellan ett traditionellt ATX-moderkort och E-ATX i storlek. Därför rekommenderar Gigabyte att moderkortet installeras i chassin med stöd för E-ATX.

Sett till specifikationer får moderkortet sin strömtillförsel från en 24-pin och två 8-pin kontakter. Även en 6-pin kontakt kommer att finnas tillgänglig. Denna är dock inte ett krav för att driva moderkortet tillsammans med de nya processorerna, men kan vara händig att ha vid överklockning.

Expansionsmässigt handlar det om fyra PCI-Express 3.0 x16-platser. Dessa kan användas med två grafikkort inkopplade som resulterar i x16/0/x16/0-hastigheter. Tre grafikkort vilket resulterar i x16/0/x8/x8. Eller med fyra grafikkort i SLI/Crossfire vid x8/x8/x8/x8.

Lagringsmöjligheterna kommer i form av sex stycken SATA 6 Gbps-portar, fyra av dessa styrs direkt av processorn. Moderkortet har även tre platser för M.2-enheter. Gigabyte har även lagt mycket krut på ljudlösningen hos moderkortet som utrustats med en ESS Sabre D/A-omvandlare som hanterar huvudutgångarna för stereo samt en Realtek ALC1220VB som hanterar de resterande åtta ljudkanalerna. Sabre-enheten är satt som slav för Realtek-enheten så operativsystem kommer endast att visa en ljudenhet i sina inställningar.

När det kommer till nätverk kommer moderkortet utrustat med en 10-gigabit ethernet-port (GbE) samt två portar med 1 GbE. Även ett trådlöst nätverkskort i form av Intel 9260 finns hos moderkortet och detta kontrollerar enheten stöd för 802.11ac Wifi samt Bluetooth 5.0.

Vad gäller USB-anslutningar har moderkortet tio stycken på sin bakpanel. Åtta av dessa arbetar vid 5 Gbps och två vid 10 Gbps hastighet. En av de snabbare portarna är även en Typ-C. Internt återfinns ytterligare fyra 5 Gbps-anslutningar.

Priset för Gigabytes moderkort hamnar på 500 dollar och lanseringsdatumet är satt till den 8 augusti.

MSI MEG X399 Creation

MSI släpper lös sitt moderkort kallat MEG X399 Creation.

Detta moderkort kommer med samma uppsättning PCI-Express anslutningar som Gigabytes modell. Fyra stycken x16 samt en ensam x1-anslutning. Moderkortet har två fysiska M.2-anslutningar, men enligt MSI ska det gå att via ett instickskort för en av PCI-E-anslutningarna gå att koppla in upp till sju stycken M.2-enheter.

 

Moderkortet kommer med en 19-fasers VRM-uppsättning. Varav processorn drivs av 16 av dessa. Strömleveransen till moderkortet sköts via en 24-pin samt två 8-pin kontakter.

USB-mässigt kommer moderkortet med åtta USB 3.0-anslutningar samt två USB 3.1-anslutningar på bakplåten. Samma visa som hos Gigabytes moderkort gäller här med ena USB 3.1-anslutningen i Typ-C-format. Moderkortets baksida har även utrustats med dubbla gigabit ethernet-portar, kontakter för trådlöst nätverk samt utgångar för upp till 7.1-kanals ljudsystem.

Prislappen för MSI:s moderkort förväntas bli samma som Gigabytes, omkring 500 dollar.

Asus lanserar kylningskit för existerande moderkort

Hittills har vi sett två kommande, helt nya moderkort. Asus har dock andra grejer på väg. Medans det inte finns något som pekar mot att Asus väljer att inte släppa några nya X399-moderkort alls så finns det i dagsläget ingen information om något sådant moderkort.

Däremot har Asus avtäckt uppgraderingspaket för existerande X399-moderkort som ROG Zenith Extreme, ROG Strix X399-E samt Prime X399-A. Dessa är menade att förse de existerande moderkorten med ytterligare kylning över VRM-uppsättningen samt moderkortens SOC (System On Chip).

Andra generationens Threadripper-processorer har bakåtkompatibilitet med nuvarande moderkort, men ökar TDP-värdet från max 180 watt (W) hos den första generationen till 250 W. Något som betyder att ytterligare kylning till moderkortens strömförsörjning kan vara mer än välkommen.

De tre paketen innehåller en monteringssats för en fläkt, en kylfläns som monteras ovanpå moderkortens SOC samt en uppsättning monteringsskruvar. Det paket som lanseras för moderkortet ROG Zenith Extreme kommer däremot med en liten 4010-fläkt som ger aktiv kylning till moderkortets VRM. Användare av något av de andra moderkorten kommer att behöva införskaffa denna fläkt separat.

Exakt vad för prislapp dessa uppgraderingspaket kommer att få är i skrivande stund oklart. Bilderna visar däremot att lanseringen kommer att ske under augusti månad. Uppgraderingspaketen kommer inte att skeppas tillsammans med moderkort från Asus. Användare som vill piffa upp sina moderkort får därför höra av sig till Asus själva för att få tag i dessa.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid