MSI:s monstergrafikkort Radeon R9 290X Lightning som visades upp under CES i januari är nu på väg ut i butiker. Målgruppen är överklockare, som man vill locka med en extra strömanslutning, LN2-BIOS för kvävekylning och ett monster till kylare för luftkylning.

Det gömmer sig mycket muskler i Hawaii XT-kretsen som sitter i hjärtat av R9 290X, och MSI räknar med att klämma ut varje möjlig droppe av prestanda med sin nya Lightning-variant. Lightning-serien har sedan tidigare grafikkortsmodeller varit MSI:s flaggskepp för just grafiköverklockning, så R9 290X Lightning bjuder på extra mycket godis för överklockaren.

Redan ur fabrik kommer grafikkortet med en överklockning till 1 080 megahertz på grafikkretsen, 80 megahertz över referensfrekvensen. Minnesfrekvensen ligger kvar på referensvärdet med effektiva 5 000 megahertz, men ska enligt MSI bygga på särskilt optimerade minneskretsar för just överklockning. Kortet har precis som referensversionen 4 gigabyte GDDR5-minne med en 512-bits minnesbuss.

msi_r9_290x_lightnin_box

Grafikkortet kommer med en rejäl kylare i svart och gult färgschema och tre fläktar, varav två på 100 millimeter och en på 70 millimeter. Kylflänsen är väl tilltagen för att handskas med Hawaii-kretsens väldiga värmeutveckling. För den som istället vill kvävekyla grafikkortet för att verkligen pressa gränserna vid överklockning så har kortet två BIOS-lägen, varav ett är särskilt anpassat för kvävekylning.

För att förse R9 290X Lightning med tillräckligt med ström under extrem överklockning så har kortet tre strömkontakter, dubbla 8-pins samt en 6-pins, vilket ska kunna ge över 450 watt. Det finns även mätpunkter på kortets PCB för att avläsa dess spänningar med multimeter.

Priset för MSI:s nya muskelkort blir cirka 5 549 kronor, och R9 290X Lightning bör finnas tillgänligt för köp innan månadens slut.


Relaterade artiklar

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notifiera vid