Intel visar under IFA 2015 upp de första bärbara gamingdatorerna med upplåsta Skylake-processorer som tillåter lättare överklockning även i bärara datorer. En av tillverkarna som är snabbt ute med Intels mobila K-processorer är MSI och under mässan tog vi tillfället i akt att testa företagets GT72 modell med en överklockning på över 30 procent.

MSI GT72 Dominator Pro G är en rejält påkostad gaminglaptop som bland annat utrustats med en 17,3 tum stor fullhd-skärm, Nvidias kraftfulla Geforce GTX 980M GPU med stöd för Nvidia G-Sync samt PCIe SSD-lagring och DDR4-minne. Det senare som är en direkt effekt av den Skylake-baserade CPU som hittat in under det rejäla chassit.

Intel Core i7-6820HK är hjärtat i datorn och är en av de processorer som nu erbjuder upplåsta multipliers för överklockning även i bärbara datorer. Processorns standardfrekvens ligger på 2,7 gigahertz med en turbofrekvens på upp till 3,6 gigahertz med en ensam kärna aktiv.

I MSI GT72 är processorn dock uppskrämd till hela 4,2 gigahertz och MSI menar att deras nya gaminglaptop erbjuder överklockningspotential på över 30 procent, en frekvensökning som utan tvekan kan ge märkbar prestandaökning.

Överklockning i bärbara datorer kräver hög kylningskapacitet

Under vår kortare testsession med MSI GT72 står det samtidigt klart att även en rejält maffig och välkyld dator som GT72 får kämpa med en överklockad Skylake CPU. Under förhållandevis lätt spelbelastning ser vi mycket riktigt att frekvensen landar på runt 4,2 gigahertz även med flera kärnor belastade. Samtidigt stiger även temperaturerna förhållandevis snabbt och leder till viss throttling med potentiella prestandaförluster som följd. Ett tydligt tecken på att en överklockad i7-6820HK CPU verkligen kräver sin kylning för att temperaturerna inte ska skena vid belastning.

Att Intel breddar stödet för överklockning även i bärbara datorer är i våra öron mycket goda nyheter för dator- och gamingentusiaster. Det ger bärbara gamingdatorer större möjligheter att fajtas med sina stationära motsvarigheter, samtidigt som det sätter högre krav på datortillverkarna för att utveckla kraftfullare och effektiva kylningslösningar än någonsin.

Fler nyheter från IFA:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
metalmuminJontead Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jontead
Gäst
Jontead

Man har kunnat klocka bärbara datorer länge.
Dock har Intel bara haft 1 xm modell per serie som går klocka och som kostar ca 8-10 tusen kr.
Det har funnits i iaf 6-7 år

metalmumin
Gäst
metalmumin

Nu kan man grilla bratwürst med bärbar.