Mozilla har nu officiellt presenterat Firefox OS. Ett linuxbaserat operativsystem för smartphones som tidigare var känt som Boot to Gecko och bygger på webbläsaren Firefox. Mozilla siktar på att nå marknaden under 2013 med flera tunga partners som ZTE, Sprint, Telenor med flera.

Firefox OS kommer att använda sig av öppen källkod och tar initialt sikte på de mer budgetinriktade smartphonemarknaderna. Utvecklingsnamnet Boot to Gecko kommer från det faktum att operativsystemet byggs kring webbläsarmotorn Gecko som används i Firefox. Mozillas mål är att ”demokratisera” våra smartphones och skapa en sann öppen och fri plattform där telefonens mjukvara baseras på öppna webbstandarder som HTML5.

Operativsystemet ska vara lättdrivet och på så sätt passa väl för billigare och mindre kraftfulla smartphone-plattformar, vilket faller väl i linje med det initiala fokuset på utvecklingsmarknader. Bland annat hävdar Mozilla att Firefox OS ska kunna drivas ganska bra på 256MB RAM, där vi idag kan se hur till och med 1GB blir begränsningar i flaggskeppen på Android-marknaden. Det enda vi vet om de första Firefox OS-telefonerna är annars att de kommer drivas av någon form av Qualcomm-processorer.

Tredjepartsapplikationer ska utvecklas med hjälp av JavaScript och HTML, samtliga öppna standarder där Mozilla även jobbar på nya Web API:s. Precis som i iOS, Android och Windows Phone kommer använda kuna installera appar från Mozillas appbutik och även köra dem offline när det inte finns något nät tillgängligt.

”The Firefox OS for mobile devices is built on Mozilla’s “Boot to Gecko project” which unlocks many of the current limitations of web development on mobile, allowing HTML5 applications to access the underlying capabilities of a phone, previously only available to native applications,” skriver Mozilla i ett pressmeddelande.

På grund av säkerhetsskäl kan det däremot bli problem att hantera vissa former av applikationer i Firefox OS. Bland annat kommer operativsystemet skeppas utan någon e-post klient till en början. Men användare kommer utan problem kunna hantera sin mail genom webbläsarbaserade e-postgränssnitt.

firefoxos

Mozilla presenterade förutom ett nytt namn på sitt operativsystem en bunke nya partners. Teleoperatörerna Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia och Telenor, samt telefontillverkarna ZTE samt Alcatel. De första produkterna väntas alltså ut på marknaden under 2013 och även om fokus ligger på utvecklingsländer ska det bli intressant att följa Firefox OS framfart.

Källa: Mozilla, ArsTechnica


Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
UT_lolPsynoKhi0Swedish BerserkPetero Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Hoppas dom lärt sig av Android och inte låter tillverkarna och opertörerna kladda på operativet.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Blir intressant att följa

Fredrik
Medlem
Fredrik

Intressant att så många telefonoperatörer är med på noterna.

De kanske är trötta på alla system i dagsläget där de inte har så mycket att säga till om och vill ha något fritt där de själva kan påverka i hög utsträckning.

Känns lite som Intel och Linux över det hela där leverantören inte vill vara bunden av en partner (MS). Fast i detta fall är det tjänsteleverantören som vill vara fri att styra mjukvaran.

Petero
Gäst
Petero

[quote name=”Tempel”]Hoppas dom lärt sig av Android och inte låter tillverkarna och opertörerna kladda på operativet.[/quote]När datortillverkare började göra egna, odrägliga installationer av Windows (fyllda med 30 dagars antivirus och program ingen ville ha) så var inte lösningen ett kladdförbud. Lösningen var att användarna själva kunde installera operativsystem efter eget tycke och smak.
Förhoppningsvis kommer Firefox OS bidra till en tydlig seperation mellan mjukvara och hårdvara på mobiltelefoner.

Medlem
WIRN

Gillar att man ska kunna komma åt underliggande prylar med hyml5

Svensken
Medlem
Svensken

Ser intressant ut detta. Och verkar som operatörerna är med på Firefox OS också. Känns som att ett mobilt operativsystem som bygger kring HTML5 vilket Firefox OS gör kan slå sig in på smartphone marknaden.

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Med tanke på att Mozilla inte jagar vinst… Hoppas verkligen det blir nåt.

UT_lol
Medlem
UT_lol

Jag skulle vilja veta under vilken licens den släpps.Vad det är för gränsnitt eller vilken API eller programmeringsspråk som man använder för apparna är mindre viktigt för mig som utvecklare, och borde nog vara än mindre viktigt för slutanvändaren. [quote name=”Tempel”]Hoppas dom lärt sig av Android och inte låter tillverkarna och opertörerna kladda på operativet.[/quote]Nej tack ingen mer inlåsning. Det är nog operatörerna och tillverkarna som borde lära sig och ge användaren valmöjligheter.Vill man ha inlåsning och begränsning så finns ju iOS och Windows Phone. [quote name=”WIRN”]Gillar att man ska kunna komma åt underliggande prylar med hyml5[/quote]Det kan man ju… Läs hela »