I somras presenterade Mozilla, företaget bakom bland annat webbläsaren Firefox, ett tidigt verktyg för att bygga VR-baserade hemsidor i WebGL som du kan besöka i förstaperson. Nu tas nästa steg i form av A-Frame, ett betydligt enklare verktyg som ska göra det enkelt att skapa VR-världar utan erfarenhet inom 3D-modellering.

WebGL är ett kraftfullt verktyg för att integrera avancerad grafik på hemsidor, och plattformen har bland annat gjort det möjligt att skapa 3D-spel som kan köras direkt i en webbläsare. Men precis som OpenGL och DirectX så är WebGL ett verktyg som kräver viss erfarenhet inom 3D-modellering, någonting som långt ifrån alla webbutvecklare har.

VR-hemsidor på några minuter

Mozillas nya VR-ramverk A-Frame bygger vidare på MozVR-projektet som lanserades i somras, och målet är att göra det enkelt att skapa hemsidor som anpassats för VR-glasögon som Oculus Rift. Tanken är att hemsidor ska bli mer än bara text, bilder och video på en platt skärm – med hjälp av VR blir hemsidor istället platser du kan besöka i första person och uppleva i 360 grades vy.

Med hjälp av A-Frame går det att använda förhållandevis enkel kod för att snabbt pussla ihop en komplett VR-miljö med enkla medel. En utvecklare kan med ett fåtal rader kod ladda in bilder, video, ljudspår och modeller för att skapa en hemsida som kan är kompatibel dels med Oculus Rift och dels i vanliga webbläsare och mobiltelefoner.

Läs mer:Oculus grundare erkänner att VR-teknik till PC har en akilleshäl – kablar

Tanken är att webbutvecklare ska kunna börja experimentera med att bygga 3D-hemsidor lagom tills dess att Oculus Rift lanseras för konsumenter i början av nästa år. Projekt som A-Frame är ett av flera exempel på häftiga projekt som gör virtuell verklighet användbart till mer än bara spel, och förhoppningsvis kommer vi få se fler liknande projekt under det kommande året.

Källa: A-Frame

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid